preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Korisni linkovi

SafetyNet je zabava za cijelu obitelj! Pokaži svoje znanje i zavladaj kvizom SafetyNet klikom na logo kviza koji se nalazi u desnom stupcu školske web stranice.

 

 

 

 

Kalendar
« Srpanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Kamo poslije OŠ?

Natječaji za IUN

 

vijesti
LJETNI ODMOR!
Željka Ninčević / datum: 3. 7. 2017. 12:14

I posljednje svjedodžbe su danas podijeljene. Dragi učenici, čestitamo vam na postignutom uspjehu, te vama i vašim roditeljima želimo puno odmora, sunca i zabave!

Vidimo se na jesen!


[OPŠIRNIJE]SVEČANA DODJELA SVJEDODŽBI OSMAŠIMA
Željka Ninčević / datum: 26. 6. 2017. 12:48

Još je svježe sjećanje  kad su prije osam godina ušetali u školsku zgradu donoseći razigranost, brbljavost i inovativnost. I svih osam godina osnovne škole su bili takvi, nisu se mijenjali, bili su složni i znatiželjni, uvijek spremni raditi nešto novo i neobično. Neustrašiva generacija i sigurno jedna od najbrbljavijih, jutros je dobila svoje svjedodžbe i tako se oprostila od osnovne škole.

Prvo im se obratila ravnateljica Željka Ninčević, a potom i razrednica Jasna Šapina. Dirljivi govor je imala i njihova učiteljica razredne nastave Antonela Rađa koja je uspjela izmamiti i pokoju suzu. Istaknuto je kako su u svim situacijama uvijek bili svoji, bez obzira na uspone i padove, jedinice i petice, izlete, eksurzije, pohvale i opaske, oni su uvijek bili jedinstveni, ambiciozni i radišni. A osmaši su posebno cijenili svoju razrednicu koju su dirnuli posebnim poklonima koji su nosili priču o njima samima. Ovaj rastanak je bio gorko sladak jer su naši osmaši dovoljno veliki da odu dalje na novu plovidbu, a opet su ostavili značajan dio sebe u svakom kutku naše škole.

Dok ih čeka neizvjesnost upisa u srednju školu, želimo im sretan put, želimo im pametne i promišljene odluke na životnom putu, a nadasve im želimo da i dalje ostanu svoji, dobri, originalni i živahni, bez obzira što im u idućim svjedodžbama bude pisalo. Sretno vam, dragi naši osmaši!


[OPŠIRNIJE]Croatian makers liga
Željka Ninčević / datum: 20. 6. 2017. 11:41


[OPŠIRNIJE]PODJELA SVJEDODŽBI
Željka Ninčević / datum: 15. 6. 2017. 13:59

Podjela svjedodžbi za učenike 8. razreda

je 26. lipnja (ponedjeljak) u 10:00 h

 

 

Podjela svjedodžbi za učenike od 1. do 7. razreda

je 3. srpnja (ponedjeljak) u 10:00 h


[OPŠIRNIJE]Završna priredba "Evala Lito"
Željka Ninčević / datum: 14. 6. 2017. 12:34

Već je jako vruće i prilično smo umorni od školskih obaveza i zadataka, pa smo danas na radost roditelja, učenika, ali i učitelja obilježili završetak školske godine svečanom priredbom uz recitaciju, ples i pjesme... Više u fotogaleriji...


[OPŠIRNIJE]Zeleni korak
Željka Ninčević / datum: 14. 6. 2017. 11:33


[OPŠIRNIJE]Evala lito!
Željka Ninčević / datum: 13. 6. 2017. 14:23


[OPŠIRNIJE]Činimo male stvari, ali velikim srcem!
Željka Ninčević / datum: 13. 6. 2017. 14:17

heartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheart


[OPŠIRNIJE]Nagrada za najljepši plakat u okviru projekta "Blago našeg Marjana"
Željka Ninčević / datum: 13. 6. 2017. 13:45

U Vili Dalmaciji danas je održano finalno natjecanje projekta „Blago našeg Marjana“ u kojem su sudjelovali učenici četvrtih razreda splitskih osnovnih škola. U kategoriji najljepših školskih plakata najbolja je bila naša ekipa likovnjaka iz 4. razreda, pod mentorstvom učiteljice Antonele Rađe.

 

 


Priznanje i nagradu su im uručili Povjerenica Vlade RH za Grad Split Branka Ramljak, te Anđelka Visković, viša savjetnica gradonačelnika za obrazovanje i voditeljica projekta „Blago našeg Marjana“.

 

 

Čestitamo našim četvrtašima i njihovoj učiteljici!


[OPŠIRNIJE]Kodeks odgovorne prehrane
Željka Ninčević / datum: 12. 6. 2017. 12:58

Štedimo vodu i čuvajmo zrak

To je zadatak za sve nas!

Dijeljenjem množimo radosti

Zato hranu ne smijemo bacati.

Pretvorimo hranu u humus plodni

Da Zemlja nam podari život lagodni.

Kompostiranje je posao lak

To može uraditi svaki đak.

Fair trade je oznaka poštene trgovine

Pa s tom oznakom kupujte proizvode.

Lokalno povrće je povoljnije,

A lice proizvođača zadovoljnije.

Lokalno voće je kvalitetnije,

A naše zdravlje još sretnije.

Kupite zato od lokalnih proizvođača

Domaće nema mana.

Ručak bez mesa je ukusan i zdrav

Ubacite ga tjedno bar jedan dan.

Čuvajmo prirodu – vodu i tlo,

Bezmesnim danom ostvarimo to.

Palmino ulje zdravo nije

Zato ga zamijenite što prije.

Umjesto kupovnih, kolače pecite sami

Ili barem pomozite svojoj mami.

Zemlja je dom sviju nas,

Zato je čuvajmo već danas!


[OPŠIRNIJE]Izlet - otok Brač
Željka Ninčević / datum: 9. 6. 2017. 13:03

Na kraju još jedne školske godine, ostvarili smo jednodnevni izlet – terensku nastavu, za sve naše učenike. U dogovoru s roditeljima, odabrali smo Park prirode Sutivan na otoku Braču i nismo pogriješili.

Redovnom linijom Bura Line stigli smo do Splita, a odande trajektom do Supetra. Vožnja brodom i trajektom po sunčanom i izrazito toplom vremenu, bila je najbolji mogući izbor.

Cjelodnevni boravak u Parku obuhvatio je kratko predavanje uz obilazak,  pod stručnim vodstvom vlasnika Parka i zaljubljenika u životinje, te upoznavanje s raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom: domaćim i divljim životinjama, egzotičnom peradi, ogromnom papigom i zlatnim ribicama.

Djeca su dobro iskoristila veliki pješčanik s ljuljačkama, klackalicama i toboganima, boćarsku stazu, veliki amfiteatar i dvije manje žičare. Odbojka na pijesku i mali nogomet bili su posebno privlačni, a bilo je i potezanja konopa, utrke u vrećama, te izviđačkih igara koje je vrlo uspješno vodila Ivana – turistička pratiteljica agencije Magellan.

U restoranu, koji je u sklopu parka, pripremaju se jela primjerena djeci (pilići i purići iz domaćeg uzgoja) a djecu je posebno oduševilo što su mogli jesti do mile volje i piti pripremljene sokove. 

U popodnevnim smo se satima autobusom vratili u Supetar, gdje se jedna grupa djece odlučila za  šetnju slikovitim gradićem i posjet crkvi Navještenja Marijina, a drugi su se kupali do ukrcaja na trajekt za Split, odakle smo se brodom vratili u Slatine.

Vrijedno je napomenuti i to da su se učitelji i učenici našli na istoj strani, ocijenivši današnji dan ocjenom plus 5! Ponovilo se!

Više slika u foto-galeriji!


[OPŠIRNIJE]EKO FOTKA 2017.
Željka Ninčević / datum: 7. 6. 2017. 13:56

Na ovogodišnjem natječaju za najbolju eko - fotku sudjelovao je naš mladi fotograf Ilija Nakir, čije su dvije fotografije odabrane za izložbu i to u kategorijama: Ovo raduje našu majku Prirodu (čovjekovo djelovanje koje je u suglasju s prirodom) i Ovo nanosi bol našoj majci Prirodi (svi čovjekovi postupci koji nisu u skladu s održivim razvojem i prirodnom ravnotežom). 

Svrha natječaja je poticanje i razvijanje ljubavi za prirodne ljepote zavičaja, razvijanje kritičkog mišljenja prema tendencijama koje narušavaju prirodnu ravnotežu te osvješćivanje potrebe da je svaki pojedinac dužan živjeti i djelovati u suglasju s prirodom.

Pogledajte fotografije koje je snimio Ilija! 

"Pozdravljam te Zemljo"

"Tuga od juga"

 


[OPŠIRNIJE]ŠKOLE ZA AFRIKU
Željka Ninčević / datum: 5. 6. 2017. 13:48

"..možda je upravo sada u nekom malom afričkom selu rođeno dijete koje može postati najpoznatiji pisac modernog doba. U selu ne postoji škola pa možda to nikada nitko neće otkriti, a dijete će odrasti i nikada neće spoznati sve mogućnosti koje nosi u sebi..."(iz Vodiča za provedbu aktivnosti Projekta)

Već drugu školsku godinu provodimo Unicefov projekt Škole za Afriku. Dva osnovna cilja projekta su prikupljanje sredstava za školovanje djece u Africi ali i navikavanje na humano djelovanje. Vrlo važno je i osvještavanje svega ono što imamo a uzimamo zdravo za gotovo (hrana, voda, obitelj, škola, liječnička skrb i sl.). Na učeničkom vijeću te na satovima razrednika kroz cijelu godinu radili smo na osvještavanju o problemima djece iz Afrike. U tome su nam puno pomogli materijali za provedbu projekta i to osobito radne bilježnice. Isto tako, 15. svibnja u prekrasnom ambijentu Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika  u Splitu  otvorena je smotra preventivnih programa. Na plakatu koji smo mi izložili poseban dio zauzima upravo rad na ovom projektu jer smatramo da radom na prevenciji možemo razviti humane vrednote kod učenika.

Ovaj mjesec prikupljamo po 5 kn za djecu Afrike. Prikupljena donacija bit će uplaćena na Unicefov račun te se nadamo da će pripomoći u otvaranju škola i osiguravanju kako toplog obroka na mjestu obrazovanja tako i zdravstvene skrbi za ovu djecu.


[OPŠIRNIJE]Završnica projekta Dioklecijanova škrinjica 2017.
Željka Ninčević / datum: 1. 6. 2017. 13:38

U Vili Dalmacija, s početkom u 10 sati održana je završnica projekta Dioklecijanova škrinjica, u okviru koje su najbolje škole sudjelovale u završnom kvizu znanja. Upriličena je i izložba učeničkih radova na temu Dioklecijanove palače, na kojoj se našao i plakat kojega su izradile učenice trećeg razreda naše škole: Lucija, Karla i Matea. Čestitamo im na sudjelovanju!

 


[OPŠIRNIJE]Posjet Domu za starije "Slatinski dvori"
Željka Ninčević / datum: 29. 5. 2017. 14:00

Posjet štićenicima Doma za starije i nemoćne Slatinski dvori, već je postao tradicija koju redovito provode članovi školskog zbora sa učiteljem Nikolom Rušinovićem. Tako su im i ove godine pripremili prigodne poklone i otpjevali nekoliko pjesama. Svojim posjetom, unijeli su im malo radosti i omogućili da barem nakratko zaborave svakodnevne brige i probleme.

„Nije važno koliko je godina u našem životu, nego koliko je života u našim godinama.“ (Abraham Lincoln)


[OPŠIRNIJE]Pjat pun jubavi i zdravja
Željka Ninčević / datum: 27. 5. 2017. 15:09

Iskoristili smo ovu sunčanu subotu kako bismo se malo odmorili od završnog učenja i posvetili dan humanitarnom djelovanju, odnosno proveli smo naš projekt Pjat pun jubavi i zdravja. Dan je bio divan i s radošću možemo reći da smo prikupili ukupno 5000 kn za dobrotvornu udrugu koja je dio je međunarodnog projekta Mary's Meals, a poznata je po prehrani školske djece u najsiromašnijim zemljama svijeta.

Zadnji startni broj koji smo zalijepili je 111, no bilo je mnogo ljudi koji su sudjelovali s donacijama ali nisu zbog obveza ili zdravstvenih razloga sudjelovali u samoj utrci. Utrka je bila vesela i šarena, puna šetača, biciklista i nekolicine onih koji su se odvažili i trčati ovu rutu dugu nešto više od 4 km, od slatinske župne crkve do poznatog svetišta Gospe od Prizidnica.

Na cilju su nas dočekali učenici i učitelji koji su promovirali još jedan školski projekt - Mi jedemo odgovorno. Putem do cilja smo nailazili na niz pitanja koja su nas informirala o zdravom i odgovornom odnosu prema prehrani. Najbrža natjecateljica je bila Mia Vakante koja je vozila bicikl, a najbrži trkači su bili Ivan Perić i Marin Franić.

Na cilju smo se zabavili igrajući stare dalmatinske igre na koje su nas podsjetili članovi Udruge Zajedno iz Splita. Usput smo se okrijepili na štandu s domaćom hranom, a predstavili smo i proizvode naše Učeničke zadruge Prizidnice. U crkvi je zatim održana projekcija dokumentarnog filma Generacija nade prije koje su nas članovi Dječjeg župnog zbora Slatine počastili s par pjesama. Film Generacija nade je predstavio priče o nekoliko mladih ljudi koji, nakon što su kao djeca uživali u Marijinim obrocima, sada čine dio nove generacije koja pronalazi svoj glas i počinje graditi bolju budućnost.

Zahvaljujemo don Anti Čuliću, voditeljici malog crkvenog zbora Vesni Maglica, DVD-u Slatine, Udruzi Zajedno i Gradu Splitu, a posebno voditeljici Dječjeg gradskog vijeća, gospođi Anđelki Visković za njene savjete, poticaj i podršku u ovom i drugim projektima u kojima smo sudjelovali. Zahvaljujemo naravno i svima vama koji ste bilo donacijama bilo sudjelovanjem u programu ili pripremom zdravih zalogajčića pomogli da prikupljeni iznos bude što veći. Naravno puno hvala i svim promotorima naše akcije: Gradskom radiju Trogir, Narodnom radiju, Trogirskom portalu, Slatine portalu, Radio Dalmaciji, Radio Suncu i Radio Splitu te Mreži TV  i TV Jadranu, kao i portalima: Slobodna Dalmacija, Crveni križ Split, Caritas splitsko - makarske nadbiskupije, portalu Civilizacija ljubavi, te tvrtki Naturala d.o.o. koji su nam donirali izvorsku vodu s rijeke Cetine. Od srca hvala i svima koji su htjeli ostati anonimni a dijelili su našu facebook stranicu i informaciju o samoj utrci gdje god su stigli.

Pozivamo vas da nam se pridružite i sljedeće godine, zadnju subotu u mjesecu svibnju i širite ovaj val dobrote i ljubavi!

Više fotografija u fotogaleriji!


[OPŠIRNIJE]Ekskurzija 4. razred - Hrvatsko Zagorje
Željka Ninčević / datum: 26. 5. 2017. 22:51

Ove su školske godine učenici četvrtog razreda naše škole, njih četvero, zajedno sa učenicima OŠ Petar Berislavić iz Trogira bili na trodnevnoj ekskurziji u Hrvatsko zagorje. Evo njihove priče...

U ranim jutarnjim satima krenuli smo veseli i uzbuđeni iz Trogira. Avantura je započela. U autobusu je bila vesela atmosfera. Upoznali smo puno novih prijatelja. Prvo zaustavljanje bilo je u gradu na četiri rijeke - Karlovcu. Tu smo posjetili Akvatiku, prvi slatkovodni akvarij i Muzej rijeka u kojem smo upoznali floru i faunu hrvatskih rijeka. Na licu mjesta mogli smo vidjeti sve ono o čemu smo učili u školi i vidjeli na slikama. Naučili smo puno o bioraznolikosti naših rijeka i kako ih očuvati za budućnost.


[OPŠIRNIJE]Greenpeace - Krovove na sunce
Željka Ninčević / datum: 19. 5. 2017. 12:27

Zaslužili smo još jednu diplomu, i to za vrijedan doprinos izračunavanju solarnog potencijala Hrvatske. Zahvaljujemo svim učenicima i učiteljima koji su sudjelovali u označavanju krovova.


[OPŠIRNIJE]Edukacija djelatnika Škole - DIJABETES
Željka Ninčević / datum: 18. 5. 2017. 20:14

Temeljem iskazane potrebe i zamolbe naših djelatnika, danas smo se upoznali sa šećernom bolešću, simptomima, specifičnim situacijama (hipoglikemija,...) i kvalitetnom suživotu sa dijabetesom. Sve navedeno su nam predstavili: gosp. Branko Lulić, dipl.ing., predsjednik Splitskog dijabetičkog društva, koordinator udruga dijabetičara Dalmacije, te dijabetičar na dugogodišnjoj intenziviranoj terapiji, gđa. Katja Šćurla, prof., predsjednica Društva dijabetičara Trogir, dijabetičarka na dugogodišnjoj intenziviranoj terapiji, te nastavnica u OŠ P. Berislavić u Trogiru, te gđa. Liljana Repanić, VMS, umirovljena djelatnica Klinike za dječje bolesti (Odjel endokrinologije)  KBC Split. 

Zahvaljujemo našim gostima na dolasku, pojašnjenju problema vezanih za šećernu bolest kao i prigodnoj literaturi koju su nam ostavili.


[OPŠIRNIJE]Zeleni korak
Željka Ninčević / datum: 17. 5. 2017. 12:06

I ove smo godine odlučili sudjelovati u dm – ovoj akciji Zeleni korak, akciji prikupljanja i recikliranja starog papira. Koliko smo stabala spasili od sječe procijenite sami: prikupili smo 2 400 kg starog papira, kojega su djelatnici Unija papira danas preuzeli. Budući da je ova akcija natjecateljskog karaktera, željno iščekujemo rezultate. Možda nam zelene odluke naših malih ekologa donesu vrijedne nagrade za trud i ekološku osviještenost.

 


[OPŠIRNIJE]SMOTRA PREVENTIVNIH STRATEGIJA I PREVENTIVNIH PROGRAMA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
Željka Ninčević / datum: 15. 5. 2017. 14:41

U prekrasnom ambijentu Muzeja hrvatskih areoholoških spomenika u Splitu suradnjom Agencije za odgoj i obrazovanje i Ureda državne uprave u Splitu otvorena je smotra preventivnih programa pod motom Lijepim i dobrim kroz život.

Voditeljice županijskih aktiva za osnovne i srednje škole, predstavnici PU splitsko-dalmatinske županije, predstavnik Udruge Most, predstavnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i drugi stručnjaci govorili su o važnosti sveobuhvatnog preventivnog djelovanja. Potom su uslijedile primjeri i prezentacije dobre prakse.

Plakati predškolskih ustanova, osnovnih škola i srednjih škola su izloženi u zasebnoj prostoriji gdje će ih posjetitelji Muzeja moći vidjeti sve do kraja tjedna.

Naš plakat prikazuje važnost suradnje na preventivnom djelovanju kako u radu s roditeljima tako i u radu s djecom i učiteljima, a isto tako i ništa manje važnu suradnju s humanitarnim udrugama, lokalnom zajednicom i sl.


[OPŠIRNIJE]Projekt Pjat pun jubavi i zdravja predstavljen na MREŽI TV
Željka Ninčević / datum: 13. 5. 2017. 15:11

Učenica Nikolina Škrobica i pedagoginja Nataša Trebotić predstavile su projekt Pjat pun jubavi i zdravja na MREŽI TV. Osvrnule su se na glavnu misiju i viziju projekta. Podsjetimo se, naša škola provodi projekt kojeg su osmislili vjeroučiteljica Slavenka Barada i učenici osmog razreda, a u okviru kojeg će se 27. svibnja održati humanitarna utrka. Na sam dan utrke polazi se iz Slatina gdje će u župnoj crkvi u 8 sati biti održana sveta misa za Marijine obroke, humanitarnu organizaciju koja toplim obrokom svakodnevno hrani preko pola milijuna djece diljem svijeta. Potom će se izvršiti prijava sudionika kao i prikupljanje dobrovoljnih priloga koji će biti uplaćeni na račun međunarodne humanitarne organizacije Marijini obroci. Utrkivati se može biciklom, pješke, trčanjem, rolama i slično, a cilj je što prije stići od crkve u Slatinama do Gospe od Prizidnica gdje će za sudionike utrke Udruga Zajedno organizirati stare dalmatinske igre. Isto tako sve sudionike čeka prigodni glazbeni program kao i gledanje dokumentarnog filma Generacija nade.

Inače, projekt Pjat pun jubavi i zdravja je sestrinski projekt projekta Mi jedemo odgovorno kojeg vodi ravnateljica Željka Ninčević u suradnji sa svim učiteljima. Misija projekta Pjat pun jubavi i zdravja je prikupljanje donacija za Marijine obroke s ciljem da se svaku godinu zadnju subotu u svibnju organizira humanitarna utrka za Marijine obroke, čime se promovira zdrav načina življenja, humano djelovanje i obiteljsko druženje u prirodi.

Svi ste dobrodošli, podržite Marijine obroke, učeničko poduzetništvo i vrijedan rad naših djelatnika. Više informacija možete dobiti na facebook stranici: https://www.facebook.com/pjatpunjubavi/

Zahvaljujemo svim medijskim pokroviteljima koji su podržali našu akciju: Mreži TV, Radio Trogiru, Radio Suncu, Radio Splitu i Trogirskom portalu.


[OPŠIRNIJE]Smotra učeničkih zadruga
Željka Ninčević / datum: 5. 5. 2017. 18:10

U prodajnom centru City Center One u Splitu, danas je održana 29. Smotra učeničkih zadruga Splitsko - dalmatinske županije. Na Smotri je sudjelovalo 37 učeničkih zadruga, a zadrugari su se potrudili pokazati i predstaviti bogatstvo svoje kulturne i povijesne baštine. Naša zadruga je uz već poznate proizvode predstavila i jedan novi – kuharicu "Proljetni zalogajčić“, te praktičan rad – izradu mozaika, kojeg ćemo ugraditi u veliki ljudski sunčani sat na školskom dvorištu.

Rad zadruge su predstavili su učenici 7. razreda: Izabella Garić, Marija Andrijolić i Vedran Grgurević, sa voditeljicama Anom Madunić i Jasnom Šapinom. 

 


[OPŠIRNIJE]Predstavljanje projekta "Pjat pun jubavi i zdravja"
Željka Ninčević / datum: 4. 5. 2017. 14:45

Povodom Dana grada i blagdana svetog Dujma, danas je održana Svečana sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita, na kojoj smo kao finalisti natječaja BI-PI-TRI imali priliku predstaviti naš projekt: 

"Pjat pun jubavi i zdravja".

To su vrlo uspješno i učinili naši osmaši: Josipa i Ivan, te su uz Nikolinu kao vijećnicu naše škole, pozvali sve prisutne da sudjeluju na humanitarnoj utrci koja će se održati u subotu, 27. 05. 2017.

holu Gradske uprave, upriličena je i izložba plakata, radova učenika splitskih osnovnih škola sa pojmovima koji obilježavaju Split. Kao dio projekta "Split očima djeteta", našao se i naš plakat na kojem smo prikazali Pomorski muzej u Splitu.

 


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava - Botanički vrt škole Ostrog i Muzej grada Kaštela
Željka Ninčević / datum: 3. 5. 2017. 12:52

Danas smo posjetili Botanički vrt smješten u Osnovnoj školi Ostrog u Kaštel Lukšiću. U njemu raste preko 1000 biljnih sorti podrijetlom sa svih strana svijeta, pretežno mediteranskog i suptropskog podneblja. Vidjeli smo tako sekvoju, ginko, cikas, bambus kojim se hrane koale, kaloper, aloa veru, rutu, mirišljavu mirtu te mnoge druge biljne vrste o kojima nam je sve ispričala djelatnica OŠ Ostrog. Koliko samo pažnje i ljubavi je uloženo u podizanje i održavanje vrta. Posjetili smo i staklenik u kojemu su mnoge biljke uspješno preživjele zimu.

Sljedeća postaja nam je bio Muzej grada Kaštela. Uz stručno vodstvo, razgledali smo stalni postav muzeja. Naučili smo kako su se stanovnici dvorca Vitturi branili od napada Turaka, kako je izgledala velika škrinja za "dotu" mlade kaštelanke, vidjeli prapovijesnu, antičku i srednjovjekovnu zbirku predmeta nađenih na području Kaštela. Na kraju smo crtali grb vlastite obitelji po uzoru na grbove plemenitaša davnih vremena. 

Više u Foto - galeriji!


[OPŠIRNIJE]Proljetni praznici
Željka Ninčević / datum: 12. 4. 2017. 14:25

Proljetni praznici počinju u četvrtak, 13. travnja 2017. godine i traju do petka 21. travnja 2017. godine.

Nastava nakon praznika počinje u ponedjeljak, 24. travnja 2017. godine prema uobičajenom rasporedu.

Sretan Uskrs svim učenicima, roditeljima i djelatnicima! 


[OPŠIRNIJE]PROJEKTNI DAN - MI JEDEMO ODGOVORNO
Željka Ninčević / datum: 12. 4. 2017. 14:24

Danas je u našoj školi organiziran dan otvoren za javnost na temu Mi jedemo odgovorno – krunu cjelogodišnjeg rada o odgovornoj prehrani. Sve ono na čemu su učenici radili proteklih mjeseci, danas su imali priliku prezentirati široj publici. Osim učenika i učitelja, okupili su se i roditelji koji su sa zanimanjem poslušali što su njihova djeca naučila.

Prvaši i trećaši su nam pričali o gubitku biološke raznolikosti, posjetili su lokalna mala poljoprivredna gospodarstva te u svom razredu napravili mali vrt sa začinskim biljem. Drugi i četvrti razred je obrađivao temu lokalne i sezonske hrane. Napravili su kalendar sezonske prehrane, zanimljive recepte te pripremili stol pun lokalnog i sezonskog povrća i voća iz vlastitog vrta. Petaši su razmotrili problem bacanja hrane, te izradili zanimljivi komposter, kojega su već počeli puniti ostacima iz vrta. Šestaši su pokrenuli kampanju za kupovinu proizvoda sa oznakom „fair trade“. Dio takvih proizvoda koje su uspjeli pronaći su izložili na svom stolu, a organizirali su i „fair trade“ doručak. Sedmaši su istražili problem prevelike potrošnje mesa. Izračunali su kako godišnje jedna obitelj pojede preko jedne tone mesa, te osmislili i tiskali mali kuharicu „Proljetni zalogajčić“ u koju su uključili različite recepte za jela bez mesa. Neka od njih su i pripremili kako bi ih posjetitelji mogli degustirati. Osmaši su istražili koliko visokoprerađenih proizvoda sadrži palmino ulje, te iznenađeni rezultatom odlučili izraditi preporuke za prehranu bez palminog ulja. Osim zanimljivih domaćih keksića, namaza i čipsa pripremili su čak i domaću „Nutellu“ bez palminog ulja koja je okusom oduševila sve degustatore.

Zaključili smo: Mi smo već napravili odgovorne promjene u svojim prehrambenim navikama. Jeste li i vi razmislili o tome? 


[OPŠIRNIJE]PROJEKTNI DAN - MI JEDEMO ODGOVORNO
Željka Ninčević / datum: 10. 4. 2017. 13:45

Međunarodna Eko – škola  Osnovna škola Slatine

održava Projektni dan – Dan otvorenih vrata

-MI JEDEMO ODGOVORNO-

 

POZIVAMO VAS NA DRUŽENJE

u srijedu, 12. ožujka 2017., s početkom u 11 h

  Naučite kako hrana oblikuje svijet! 

Radujemo se vašem dolasku!

         Učenici i učitelji Osnovne škole Slatine

 


[OPŠIRNIJE]BLAGO NAŠEG MARJANA
Željka Ninčević / datum: 7. 4. 2017. 14:31

U organizaciji Grada Splita, danas smo (učenici 4. razreda) započeli s provedbom projekta Blago našeg Marjana. Od Samostana sv. Frane, preko Šperuna, kroz Varoš, u pratnji voditeljica iz Društva za zaštitu park šume Marjan krenuli smo u poučnu šetnju po Marjanu.

Iako je vrijeme bilo prohladno i oblačno, to nas nije omelo u slušanju zanimljivosti o park šumi Marjan, Varošu i poznatim osobama iz prošlosti našeg grada koji su voljeli Marjan i svojim znanjem i aktivnostima pomogli da on danas bude kakav je. Vidjeli smo mnoge zanimljive biljke marjanske flore i značajne građevine iz prošlosti. Sa Prve vidilice se pružao nezaboravan pogled na Split i okolicu. Vrijeme je bilo sve ljepše pa smo ispred crkvice sv. Nikole odmorili i pojeli svoje sendviče. Voditeljici smo postavljali mnoga pitanja o biljkama i kulturnim spomenicima na Marjanu, a ona je znala odgovore na sva naša pitanja.

Na žalost došlo je vrijeme za povratak, pa smo se istim putem kroz Varoš vratili na Rivu gdje nas je čekao autobus. Bilo nam je žao jer se iza oblaka pojavilo sunce koje je mamilo na šetnju po Marjanu. Veseli i puni dojmova vratili smo se u Slatine.

Nastavljamo sa učenjem o Marjanu u razredu. Pripremat ćemo se za sudjelovanje u kvizu znanja, a poseban izazov će nam biti izrada plakata o naučenom.


[OPŠIRNIJE]NAŠI MALI GENIJALCI OSVOJILI DVA NOVA RAČUNALA!
Željka Ninčević / datum: 7. 4. 2017. 12:29

Naši vrijedni učenici su snimili video uradak, s kojim su se prijavili se na natječaj ZA NAŠE MALE GENIJALCE, a koji je organizirala Hrvatska elektroprivreda u suradnji s Narodnim radijem. Akcija hvale vrijedna, koja već po četvrti put zaredom, osigurava bolje informatičko obrazovanje učenika te senzibilizira javnost o stanju informatičke opreme u hrvatskim školama. Ove godine, HEP je osigurao čak 50 računala koje će podijeliti školama.

Zanimljivim video uratkom naši genijalci su osvojili dva nova računala koja su im danas i uručena. Svečanoj primopredaji su nazočili  direktorica Sektora za tržišnu i marketinšku strategiju iz HEP-a d.d. gđa. Vlatka Kamenić-Jagodić, gđa. Franka Gojanović, Sektor za tržišnu i marketinšku komunikaciju, direktor Elektrodalmacije gosp. Saša Kraljević, voditelj Regionalnog centra HEP Elektre gosp. Mario Pučić, iz Sektora za korporativne komunikacije gosp. Anđelko Brezovnjački, gosp. Venancije Mihaljević iz Sektora za informatiku, gosp. Josip Pleslić savjetnik Uprave Narodnog radija te gosp. Duje Miliša, snimatelj Narodnog radija.

Učenici su s oduševljenjem dočekali svoje goste, pripremili im kratak zabavni program i od srca im zahvalili što su prepoznali potrebe njihove škole, te im omogućili poboljšanje uvjeta rada i učenja. „Kod nas se kaže: ako stavite jedan prst u more, povezani ste s cijelim svijetom. U 21. stoljeću tu izreku možemo preoblikovati te u stilu naše škole reći kako i jedno dobro računalo čini vezu s cijelim svijetom. Iskoristit ćemo ova računala na najbolji mogući način i nadamo se da će se još čuti za nas zahvaljujući našim uspjesima i projektima, a ne samo problemima s gradnjom mosta i lošim računalima.“ – zaključili su naši mali genijalci.

Pogledajte nagrađeni video uradak…


[OPŠIRNIJE]Posjet osmaša Vukovaru
Željka Ninčević / datum: 6. 4. 2017. 20:43

U sklopu projekta Posjet osmih razreda Vukovaru, koji provodi Ministarstvo branitelja te Javna ustanova Memorijalni centar Vukovar, i naši osmaši su s razrednicom Jasnom Šapinom, učiteljicom povijesti, proveli dvodnevnu terensku nastavu u Vukovaru u razdoblju od 4. travnja do 6. travnja 2017. godine.

Ni dugotrajan put od Slatina do Vukovara nije umanjio dobro raspoloženje učenika koji su dugo iščekivali terensku nastavu. U dva aktivnostima ispunjena dana, naši su učenici sudjelovali na predavanjima na temu Domovinski rat te bitka za Vukovar.  Posjetili  su Gradski muzej Vukovar – dvorac Eltz te Muzej vučedolske kulture. Obišli su memorijalne lokalitete: Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Spomen-dom Ovčaru, Masovnu grobnicu Ovčaru, Mjesto sjećanja Vukovarsku bolnicu ’91., bivšu vojarnu 204. vukovarske brigade te Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. Završna faza terenske nastave bila je Škola mira te kviz znanja s pitanjima o Vukovaru i bitci za Vukovar, gdje su naši učenici osvojili izvrsno 2. mjesto.


[OPŠIRNIJE]Rezidba
Željka Ninčević / datum: 1. 4. 2017. 13:12

 smiley  Kad se male ruke slože, sve se može!  smiley

Veliko hvala svima koji su došli u pomoć: učenicima, učiteljima, roditeljima, te članovima Udruge maslinara "Čiovka"! 


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST - REZIDBA U MASLINIKU
Željka Ninčević / datum: 29. 3. 2017. 10:11

Obavještavaju se članovi Udruge maslinara „ČIOVKA“ – Slatine, te roditelji učenika Osnovne škole Slatine da će se dana 01. travnja 2017., subota u 9 h u masliniku kojega održava učenička zadruga PRIZIDNICA održati akcija:

POMOZIMO NAŠOJ DJECI

                    01. travnja 2017., subota u 9h

Molimo sve koji žele pomoći da sa škarama i pilama dođu u maslinik, kako bi pomogli rezidbu maslina o kojima se brinu učenici Osnovne škole Slatine, a na dobrobit cijelog mjesta.

Unaprijed se zahvaljujemo svim učesnicima!

Članovi učeničke zadruge PRIZIDNICA


[OPŠIRNIJE]NOĆNJAK 2017.
Željka Ninčević / datum: 25. 3. 2017. 20:17

Zadružni savez Dalmacije, organizator Noćnjaka, po devetnaesti put organizirao je ovu međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara, te okupio u Jelsi na Hvaru maslinare i uljare u velikom broju kao sudionike zanimljivog trodnevnog programa. I naša škola je sudjelovala u ovoj najstarijoj manifestaciji uljara i maslinara za koju su mnogi suglasni da je i najznačajnija u Hrvatskoj. 

Osim predstavljanja tvrtki, prezentacija proizvoda i kušanja maslinovih ulja, ocjenjivala se kvaliteta i izgled maslinovih ulja (pakovine i otvorena maslinova ulja), kao i proizvoda od maslina i od ljekovitog bilja. 

I naše ulje je dobilo Diplomu za kvalitetu otvorenog djevičanskog maslinovog ulja sorte oblica.

Čestitamo našim vrijednim zadrugarima!

 


[OPŠIRNIJE]100 - ti sat matematike u 6. razredu
Željka Ninčević / datum: 20. 3. 2017. 13:45

Na sam spomen riječi matematika, većina djece, a i odraslih se mršti, naglo dobija bolove u stomaku ili povišenu temperaturu. Međutim, to kod nas nije tako. Naši šestaši sa učiteljicom matematike su danas proslavili 100 - ti sat matematike.

Sa širokim osmjesima na licu, pojeli su tortu sa brojem sto i kolače koje su pripremili za ovu prigodu. A zatim su se primili rješavanja matematičkih problema za sutrašnji kontrolni rad. Želimo im puno uspjeha, novih matematičkih znanja i dobrih ocjena!


[OPŠIRNIJE]IV. prezentacija mladog maslinovog ulja otoka Čiova - berba 2016.
Željka Ninčević / datum: 18. 3. 2017. 19:42

U organizaciji Udruge maslinara Čiovka - Slatine i suorganizaciji Savjetodavne službe - ispostava Trogir, te uz podršku i učestvovanje Udruge za zaštitu kulturne baštine - Slatine te naše zadruge Prizidnica, održana je u Slatinama IV. prezentacija mladog maslinovog ulja otoka Čiova - berba 2016. Započeli smo prezentacijom rezidbe u obližnjem masliniku koju je vodio Stanislav Štambuk dipl. ing. agr., a naši su učenici naučili kada i kako obrezivati masline. Poslušali smo i edukativna stručna predavanja o štetnicima i bolestima koje napadaju masline, te o gnojidbi i zaštiti maslina, a održali su ih naši dugogodišnji suradnici, djelatnici Poljosavjetodavne službe, dipl. ing. agr. - Božena Beljan, Nikolina Tomaš i Igor Gomezelj. Usljedilo je ocjenjivanje ulja. Od prijavljenih 37 uzoraka, proglašena su tri najbolja. Iako se naše ulje nije našlo među prva tri mjesta, na temelju rezultata fizikalno - kemijske analize i senzorskih ispitivanja, ocijenjeno je kao ekstra djevičansko, što nas posebno raduje. Na štandu smo osim maslinovog ulja izložili i ostale proizvode učeničke zadruge. Posjetitelji su bili oduševljeni našim znanjem, idejama i radom u smislu njegovanja tradicije i očuvanja baštine našega kraja.

Druženje je završeno podjelom priznanja i zahvalnica, a svi nagrađeni su dobili mali poklon paket proizvoda učeničke zadruge Prizidnica - ekstra djevičansko maslinovo ulje, ulje gospine trave, eko - sapun od maslinovog ulja i razglednice sa motivima našeg mjesta.


[OPŠIRNIJE]ZANIMLJIV SAT BIOLOGIJE
Željka Ninčević / datum: 17. 3. 2017. 11:26

 Danas smo prisustvovali posebno zanimljivom satu biologije u 8. razredu. Učili smo o srcu, i to kroz demonstraciju sekcije svinjskog srca. Uočili smo veličinu srca, mišićno tkivo od kojeg je građeno, klijetke, pretklijetke, srčane zaliske, aortu i plućne vene. Naučili smo sve u radu i funkciji srca. Samo nikako nismo uspjeli pronaći mjesto na srcu koje se zove ljubav. Čudno, zar ne? 


[OPŠIRNIJE]Pjat pun jubavi i zdravja
Željka Ninčević / datum: 16. 3. 2017. 13:59

Povjerenstvo za ocjenjivanje, koje u svom sastavu ima sedam dječjih vijećnika, je temeljem provedenog sustava bodovanja utvrdilo rang listu svih 13 prijavljenih projekata, a u finale natječajnog postupka idu tri projekta među kojima je i naš:

„Pjat pun jubavi i zdravja“.

Ovim ulazimo u drugu fazu natječaja gdje ćemo našu projektnu ideju u potpunosti razraditi, te dobiti 1.000,00 kn za pokriće troškova. Pobjednik natječaja projekta „BI-PI-TRI“ bit će proglašen na idućoj sjednici Dječjeg gradskog vijeća koja će se održati početkom svibnja 2017. godine.

 

 

Dječji vijećnici su danas predstavili i novi projekt pod nazivom „Split očima djeteta“ kojega će prezentirati po svim splitskim osnovnim školama, a javnosti će ga vidjeti kroz izložbu dvadeset i sedam plakata u atriju Banovine u prigodi proslave Dana Grada Splita. Cilj ovog projekta je pokazati kako djeca vide svoj grad. Naša tema je Pomorski muzej u Splitu.

Čestitamo našim učenicima na postignutom uspjehu i radujemo se novim izazovima!


[OPŠIRNIJE]DIOKLECIJANOVA ŠKRINJICA
Željka Ninčević / datum: 13. 3. 2017. 10:03

Trećaši naše škole su i ove školske godine sudjelovali u projektu "Dioklecijanova škrinjica" čiji je cilj poticanje svijesti o vrijednosti kulturne baštine i važnosti njenog očuvanja.

U pratnji turističkog vodiča, krenuli su od makete na Rivi, prošli kroz Podrume do Peristila, obišli Katedralu sv. Duje te došli do Jupiterovog hrama. Prošetali su Pjacom te svoju šetnju nastavili do kipa Grgura Ninskog a zatim se preko Zlatnih vrata i Carda vratili na Peristil.

Učenici će imati priliku pokazati što su naučili kroz kviz znanja koji će se održati nakon što svi učenici trećih razreda splitskih osnovnih škola obiđu Dioklecijanovu palaču.


[OPŠIRNIJE]Pokladni utorak
Marina Ležaja / datum: 28. 2. 2017. 14:02

Sutra maske padaju, no danas smo se zabavili i proveselili jer je danas zadnji dan karnevala – Pokladni utorak. U školu su došli likovi iz filmova, bilo je strašnih i veselih maski, mališi su bili kauboji i strašila, našla se i pokoja životinja, posjetitelji iz Japana, bilo je i vojnika, a nastava je bila sve samo ne obična. Čak su i učitelji uhvatili korak s vremenom pa su postali emotikoni.

Točno u podne nas je pozdravila Josipa Baras iz 5. razreda  i pozvala da prošetamo mjestom da nas vide mještani i da i njih inspiriramo na neku posebnu masku. Žiri je pomno promatrao maske i na kraju donio niz priznanja: najstrašnija maska je pripala Lucijani Vantić iz 6. razreda, najveselije maske su imale Mia Vakante i Nina Ljubica iz 8. razreda, najbolja skupna maska je otišla u ruke Ivana Perića i Ante Fidlera iz 8. razreda, najmaštovitiju masku je imala Darija Škrobica iz 7. razreda, a naj gost nam je bio maleni Frane Nakir. Nagrade za ekipne maske su dobili kauboji iz 1. i 3. razreda  te  strašila iz 2. i 4. razreda.  Treće  mjesto za najbolju masku pripalo je Duji Miši iz 5. razreda koji je bio kokica, drugo mjesto je osvojio originalni Marin Franić iz 6. razreda koji se obukao u djeda, a najboljom maskom je proglašen Mateo Miše iz 8. razreda. On si je dao truda i utjelovio Jokera iz filma Odred otpisanih. Nagradili smo i ravnateljicu Željku Ninčević za izradu emotikona za učitelje te je dobila priznanje za najkreativniju masku. Na kraju smo se osladili tradicionalnim krafnama.

Emma Uvalić iz 6. razreda  je pročitala optužnicu za Krnju koji je ove godine predstavljao nastavne predmete i bio je kriv za sve školske nedaće. Nije, stoga, bilo druge no da ga spalimo i time uništimo sve loše što vezujemo uz pojam škole.

Do kraja dana samo zadržali veselo raspoloženje, jer kad ćemo sve shvatiti kao šalu, ako ne danas?


[OPŠIRNIJE]MASKENBAL 2017.
Željka Ninčević / datum: 27. 2. 2017. 11:40


[OPŠIRNIJE]ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ DEBATE
Marina Ležaja / datum: 25. 2. 2017. 11:49

U petak  24. veljače i subotu 25. veljače 2017. u OŠ Dobri i OŠ Manuš u Splitu održano je prvo Županijsko natjecanje iz debate u kojem su sudjelovali i članovi Debatnog tima OŠ Slatine: Marita Matić, Ela Nakir, Ivan Perić i Antonia Rožić te voditeljica tima Marina Ležaja.

Na natjecanju su, osim učenika osnovnih škola Splitsko- dalmatinske županije, sudjelovali i učenici osnovnih škola iz Knina tako da je bilo ukupno 22 tima. Natjecali smo se u 6 kola, 4 su bila na zadanu tezu: Treba uvesi minimalne kvote za žene za Hrvatski sabor, a dvije teze su bile ad hoc. Tu su učenici bez pomoći voditelja i tehnologija, morali sami napraviti jednu stranu na tezu koja im je netom prije zadana.

Ponosni smo na naš tim koji se jako dobro snašao te smo završili natjecanje na 10. mjestu, pobjedivši u 3 debate i izgubivši u 3. Dobili smo nekoliko pohvala, ali i savjeta i poticaja te će naš Debatni klub i dalje nastaviti raditi, razvijati se i napredovati. Ovo nam je bila prilika za učenje i napredovanje jer pomoću debate razvijamo komunikacijske, socijalne i prezentacijske vještine. Upoznali smo i ostale timove, družili se i ozbiljno debatirali. Zahvljujemo sucima na komentarima koji su nam pomogli da se iz kola u kolo razvijamo i napredujemo. 


[OPŠIRNIJE]Obilježili smo Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja
Željka Ninčević / datum: 22. 2. 2017. 13:25

CEPN (Centar za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova) već 4. godinu zadnju srijedu u mjesecu veljači potiče cijelu Hrvatsku, osobito odgojno - obrazovne ustanove da nose ružičasto u znak potpore borbi protiv nasilja. Čitava priča krenula je u Americi kad su jednog dječaka zlostavljali jer je nosio ružičaste majice dok mu je majka bila u bolnici i borila se s teškom bolešću. Njegovi prijatelji su u znak potpore tom dječaku odlučili nositi majice iste boje i otada do danas val ovakvog simboličnog protesta protiv nasilja širi se i raste te je dostigao u Hrvatskoj čak 500 000 podupiratelja! 17. veljače ove godine, Dan ružičastih majica je sa 107 glasova saborskih zastupnika proglašen i Nacionanim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

I mi smo dali svoj doprinos obilježavanju ovog važnog dana. Ružičaste majice su nas podsjetile kako moramo živjeti u praksi ono što piše na zidu naše škole, a to je da je naša škola mjesto nulte tolerancije na nasilje.

Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga sudjelovanjem u ovom programu podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.


[OPŠIRNIJE]BBC micro:bit - STEM revolucija stigla i u našu školu
Željka Ninčević / datum: 21. 2. 2017. 10:14

Uz Croatian Makers ligu, ove godine uključili smo se i u STEM revoluciju Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), te smo dobili 20 BBC micro:bit kompleta koji će služiti za promicanje programiranja i robotike. Time smo prihvatili nove izazove koji omogućuju učenicima da budu ravnopravni sudionici društva 21. stoljeća.

Zahvaljujemo Institutu za razvoj i inovativnost mladih i donatorima koji su omogućili mnogim učenicima prve susrete sa programiranjem.

Više o samom projektu možete pročitati ovdje.


[OPŠIRNIJE]Izvanučionična nastava – Solin
Željka Ninčević / datum: 8. 2. 2017. 14:33

Danas smo u okviru planirane izvanučionične nastave posjetili Solin – „kolijevku hrvatske povijesti“. Umjesto u razredu, povijest, vjeronauk, prirodu, likovnu i tjelesnu i zdravstvenu kulturu, imali smo van učionice i mnogo novoga vidjeli i naučili.

Započeli smo obilaskom Javne ustanove u kulturi Zvonimir. Uz stručno vodstvo zaposlenika, razgledali smo izložbu najpoznatijih salonitanskih odljeva »Salona Divina« i uljâ na platnu solinskih slikara. Posebno mjesto u Galeriji ima poznata glava Solinjanke, uz koju se veže tužna priča. Smatra se da glava pripada carici Fulviji Plautili, koja je od malena bila pripremana za udaju u carsku obitelj dobivajući poduku iz znanosti, glazbe i plesa. Sudbina princeze obilježena je nesretnim brakom sa carem Karakalom, koji ju je na kraju dao ubiti. Jako nam se svidjela i replika poznatog salonitanskoga mozaika s prikazom dvaju jelena, a čuli smo i kako se izrađuje mozaik. Imali smo prigodu vidjeti i izložbu dječjih radova na temu antičke Salone, a više smo saznali i o prirodnim znamenitostima Solina - zaštićenom spomeniku prirode močvarnom čempresu i endemskoj vrsti mekousne pastrve Solinke. Obilazak smo završili crtajući viđeno. Nadamo se da će neki od naših radova pronaći mjesto na dječjoj izložbi.

Sljedeća postaja je bila kuća Parać, sagrađena 1863. godine od kamena salonitanskog amfiteatra i Salone. Tu smo se okušali u radionicama izrade antičkog novca od gline uz pomoć kalupa, te suvenira s antičkim motivima od bijele gline, također utiskujući glinu u pripremljeni kalup. Sve što smo izradili smo ostavili na sušenje, a kasnije će se ispeći na temperaturi od 1000 stupnjeva i ostati kao trajni suvenir. Razgledali smo i izložbene predmete arheološke zbirke na katu kuće Parać, te vidjeli kako se restaurira prava amfora.

Za autentičan doživljaj davnih vremena, bio nam je potreban još samo amfiteatar, smješten ispod kuće Parać, u kojem su se nekada održavale borbe gladijatora. Pretpostavlja se da je mogao primiti 18.000 gledatelja, koji su gledali borbu snažnih boraca sa opasnim lavovima i ostalim zvijerima. Nama je poslužio za odmor i igru i završetak ove naše male avanture. Kad bi bar nastava uvijek bila ovakva…

Pogledajte kako nam je bilo u foto-galeriji!


[OPŠIRNIJE]"Budi pokretač, budi poduzetnik, budi pobjednik!"
Željka Ninčević / datum: 1. 2. 2017. 12:43

U velikoj vijećnici zgrade Gradske uprave danas je predstavljen projekt Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita pod nazivom „BI-PI-TRI: "Budi pokretač, budi poduzetnik, budi pobjednik“.
Prezentaciju projekta održali su članovi Povjerenstva za provedbu natječaja, predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Dorian Dulčić i viša voditeljica projekta Anđelka Visković, savjetnica gradonačelnika – specijalist za obrazovanje.

Predstavnica naše škole u Dječjem gradskom vijeću  je Nikolina Škrobica a ona je ujedno i članica Povjerenstva za provedbu ovog natječaja. Na predstavljanju projekta govorila je o načinu ocjenjivanja i bodovanja prijavljenih.

Osnovna je ideja probuditi u djeci znatiželju, volju za organizacijom, za planiranjem i za kreativnošću. Tekst natječaja, kao i dokumente za prijavu možete pronaći ovdje.

Pozivamo sve zainteresirane učenike i učitelje da se uključe, s ciljem poticanja razvoja poduzetničkih ideja i kreativnih inovacija. 


[OPŠIRNIJE]Nagrada za NAJFOTKU
Željka Ninčević / datum: 31. 1. 2017. 13:35

Da se malo prisjetimo. Na natječaju NAJFOTKA osnovnih škola Republike Hrvatske, prvu nagradu stručnog žirija osvojio je upravo naš osmaš, Ilija Nakir, za fotografiju Camera obscura - svjetlo u sobi.

Dugo čekana nagrada je stigla danas - novi fotoaparat i knjige sponzora Alfe i Školske knjige. Sigurno će mu dobro poslužiti za sudjelovanje u nekim novim natječajima, ali i kako bi zabilježio mnoge lijepe trenutke koji ga zasigurno čekaju u životu.

Još jednom čestitamo Iliji i njegovoj mentorici Ani Vukadinović, i želimo im još puno dobrih fotografija!

 


[OPŠIRNIJE]Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti
Marina Ležaja / datum: 27. 1. 2017. 13:30

„Nikad više!“, uzviknuo je svijet nakon patnji Drugog svjetskog rata, osobito nakon patnji židovskog naroda koji je zbog rasnih zakona prošao Holokaust. S ciljem da se takva stradanja nikad više ne ponavljaju ni jednom narodu, obilježava se svakog 27. siječnja  Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti, upravo na dan kad je 1945. godine ruska Crvena armija oslobodila zloglasni koncentracijski logor Auschwitz.

I mi smo se pridružili obilježavanju na satovima hrvatskog jezika, osvještavajući probleme diskriminacije i netolerancije.

„Holokaust nije bio samo tragedija Židova, već i tragedija ljudske vrste.“

Simon Wiesenthal


[OPŠIRNIJE]Mi jedemo odgovorno - Koja je poveznica između pilećih krilaca i amazonske prašume?
Željka Ninčević / datum: 20. 1. 2017. 14:38

Danas je za naše sedmaše održana posljednja uvodna radionica projekta Mi jedemo odgovorno pod nazivom Koja je poveznica između pilećih krilaca i amazonske prašume? U središtu promišljanja o budućnosti planete našlo se upravo meso i to pitanje povećane potrošnje mesa, te posljedica tog povećanja. Govorilo se o proizvodnji stakleničkih plinova zbog uzgoja stoke, o klimatskim promjenama, upotrebi pesticida kod proizvodnje hrane za stoku, sječi šuma i intenzivnom uzgoju. Vrijeme je da se svi zapitamo koliko mesa jedemo tjedno ili godišnje, kako se  to meso proizvodi i odakle dolazi.


[OPŠIRNIJE]Mi jedemo odgovorno - Drugačiji pogled na kekse
Željka Ninčević / datum: 19. 1. 2017. 10:06

Iako to na prvi pogled ne biste rekli, na slici su naši osmaši. Iznenađeni i šokirani vlastitom prehranom koja uglavnom sadrži palmino ulje, od srama su se pokrili kapuljačama, ali su i čvrsto odlučili da će unijeti niz promjena u vlastitu i prehranu u svojim obiteljima. Uočili su kako konzumiranje visoko prerađene hrana izaziva porast tjelesne težine, ekološke probleme, jer proizvodnja zahtijeva veliki utrošak energije, a palmino ulje koje ovakva hrana sadrži se povezuje s nestankom dragocijenih ekosustava u Indoneziji i Maleziji, te gubitkom tradicionalnog načina života autohtonih plemena.


[OPŠIRNIJE]Mi jedemo odgovorno - Tko su ljudi iza hrane koju jedem?
Željka Ninčević / datum: 18. 1. 2017. 13:29

Šestaši su danas, razmišljajući o tome kako raspodijeliti zaradu u lancu proizvodnje banana (radnik na plantaži, vlasnik plantaže, prijevoznik, uvoznik, supermarket), postavili sebi dva važna pitanja: Za koliki postotak hrane znamo gdje je proizvedena, tko ju je i pod kojim uvjetima uzgojio?Uspijevaju li uzgajivači hrane prodati svoje proizvode po poštenoj cijeni? Budući da nisu bili zadovoljni vlastitim odgovorima, odlučili su poraditi na ovoj temi i pokušati doprinjeti boljem svijetu u budućnosti.


[OPŠIRNIJE]Mi jedemo odgovorno - Bacamo li svoju budućnost?
Željka Ninčević / datum: 18. 1. 2017. 13:13

Petaši su danas razmatrali problem bacanja hrane (jedna trećina proizvedene hrane se baci). Uočili su da su posljedice strašne: razbacivanje i uništavanje resursa – vode, tla, energije te uzrokovanje nepotrebnog zagađenja, pa bi čovječanstvo moglo iscrpiti planet do te mjere da ugrozi vlastito preživljavanje.


[OPŠIRNIJE]Mi jedemo odgovorno - Je li pravo vrijeme da se jedu jagode?
Željka Ninčević / datum: 17. 1. 2017. 12:56

Danas su učenici drugog i četvrtog razreda u okviru projekta Mi jedemo odgovorno sudjelovali u radionici zanimljivog naslova: Je li pravo vrijeme da se jedu jagode?

Naučili su kako je bolje jesti sezonsku hranu jer ona obiluje hranjivim tvarima, nije proputovala velike udaljenosti, pa nije prouzročila nepotrebnu emisiju ugljikovog dioksida uzrokovanu zračnim, cestovnim ili pomorskim putovanjem, te nije ubrana prije sazrijevanja i tretirana kemikalijama kako bi izdržala putovanje. Također za njen uzgoj nije potrošena prevelika količina energije, a konzumiranjem sezonske lokalne hrane doprinosimo i očuvanju bioraznolikosti.

ZABAVIMO SE I NAUČIMO:

Pokušaj jesti nisko-ugljičnu hranu (riješi kviz): http://www.eatlowcarbon.org/  


Kalkulator za ugljični otisak hrane: http://www.foodcarbon.co.uk/index.html


[OPŠIRNIJE]Mi jedemo odgovorno - Očuvanje raznolikosti u mojem vrtu
Željka Ninčević / datum: 16. 1. 2017. 12:36

Prvi je dan škole, a naši učenici su se odmah uhvatili posla. Prvaši i trećaši su odradili prvu radionicu vezanu za projekt Mi jedemo odgovorno, pod nazivom Očuvanje raznolikosti u mojem vrtu, što je tema kojom će se baviti do kraja školske godine.

Uočili su kako se 75% svjetske količine hrane proizvodi tek od 12 biljnih i pet životinjskih vrsta, te da su četiri vrste usjeva (riža, pšenica, kukuruz i krumpir) odgovorne za više od 60 % ljudskog unosa energije. U razdoblju od 100 godina izgubilo se 75% biološke raznolikosti poljoprivrednih proizvoda jer su zemljoradnici širom svijeta prestali koristiti brojne slobodno oprašene biljne vrste. Zbog uvođenja i prihvaćanja industrijskih metoda poljoprivredne proizvodnje, zemljoradnici se sve više okreću prema komercijalnim hibridnim vrstama koje postižu veći urod, jednoobraznu veličinu, izgled i okus, a proizvodnja im je jeftinija. Porazan podatak: u Europi je trenutno polovica tradicionalno uzgajanih domaćih životinja pred izumiranjem.


[OPŠIRNIJE]ZIMSKI ODMOR!
Željka Ninčević / datum: 21. 12. 2016. 12:19

Odlukom Školskog odbora, zimski odmor učenika počinje 27. prosinca 2016. godine, a završava 13. siječnja 2017. godine.

Drugo obrazovno razdoblje počinje u ponedjeljak, 16. siječnja 2017. godine, prema redovnom rasporedu.

Čestit Božić i sretnu i uspješnu Novu godinu

žele vam učenici i djelatnici

Osnovne škole Slatine!

 


[OPŠIRNIJE]Donacija za Dječji Dom Maestral
Željka Ninčević / datum: 21. 12. 2016. 11:12

 

Na prijedlog vjeroučiteljice i uz suradnju ravnateljice i svih djelatnika škole tijekom Došašća smo prikupljali donaciju za Dječji dom Maestral. Učenici i roditelji su i ove godine pokazali iznimnu volju za pomaganje i darivanje. Također, učenici koji sudjeluju u radu likovne grupe donirali su za svako dijete anđele, koje su izrađivali s učiteljicom likovne kulture. Nadamo se da će donirane igračke, odjeća, obuća i ukrasi razveseliti djecu koja stanuju u ovom Domu i uljepšati im ovo blagdansko vrijeme.


[OPŠIRNIJE]Božićni sajam - proizvodi učeničke zadruge Prizidnica
Željka Ninčević / datum: 18. 12. 2016. 14:01

I ove smo godine tradicionalno izložili proizvode učeničke zadruge na izložbenom prostoru ispred crkve u Slatinama, kako bi pokazali roditeljima i mještanima što sve znaju napraviti naši vrijedni zadrugari. Kako i priliči u ovo blagdansko vrijeme, posjetitelji su bili najviše zainteresirani za božićne ukrase koje su uzradili naši likovnjaci sa učiteljicom Anom Madunić. Svatko je mogao pronaći unikatan poklončić za svoje najmilije, a kupnjom pomoći rad naše zadruge. 


[OPŠIRNIJE]Robotička liga
PERO KURILJ / datum: 15. 12. 2016. 20:50

U sklopu robotike, naši učenici sudjelovali su u drugom kolu robotičke lige koju organizira Institut za razvoj i inovativnost mladih. Učenici su trebali isprogramirati robota za praćenje linije u obliku božićnog drvca. Učenici su odradili zadatak uspješno, a pritom su se i dobro zabavili!


[OPŠIRNIJE]Dan škole - 103. rođendan
Željka Ninčević / datum: 6. 12. 2016. 13:21

Danas smo svečano proslavili 103. rođendan naše male škole i blagdan Sv. Nikole. Dan smo započeli kreativnim radionicama - učenici su izrađivali različite božićne ukrase, kugle, aranžmane, čestitke, snjegoviće, jelke i štošta drugo. U atriju škole je potom organizirana prodajna izložba gdje su roditelji i posjetitelji mogli kupiti naše uratke i tako pomoći rad učeničke zadruge Prizidnica. U 11 sati je započela vesela školska priredba. Pripremili smo prigodan program prepun pjesme, plesa, recitacija i igrokaza, kako bi pokazali Sv. Nikoli, našem zaštitniku, da smo tijekom cijele godine bili dobri i vrijedni! A on nas je nagradio prigodnim poklonima.

Svim učenicima i djelatnicima želimo sretan Dan škole!

Pogledajte kako nam je bilo u fotogaleriji!

 


[OPŠIRNIJE],,NAJ FOTKA,, OSNOVNIH ŠKOLA HRVATSKE
Željka Ninčević / datum: 5. 12. 2016. 11:48

15. studenog 2016. otvorena je u OŠ Dr. Ivan Merz u Zagrebu izložba digitalne fotografije osnovnih škola Hrvatske, na temu Svjetlo. Pristiglo je 317 fotografija iz 51 škole diljem Hrvatske, a predstavljene su na javnoj izložbi na ogradi škole u ulici Račkoga 4 (centar grada Zagreba), te na mrežnim stranicama škole. Stručni žiri je kao najbolju odabrao fotografiju učenika naše škole Ilije Nakira pod nazivom Camera obscura – svjetlo u sobi.

Zanimljiv je način kako je nastala ova fotografija. Prozori učionice se prekriju tamnim crnim najlonom, a na jednom od njih se napravi rupica veličine kovanice od 20 lp. Na taj način učionica se pretvori u cameru obscuru, te se na suprotnom zidu dobije obrnuta sliku školskog okoliša. Budući da je učionica potpuno zamračena, brzina zatvarača se postavi na 30 sekundi.

Ovaj eksperiment učenici su radili prošle godine na nastavi fizike kada su obrađivali svjetlost, te su se odmah dosjetili kako bi ga rado ponovili za ovakav natječaj. Zapravo su učenici sami izradili vlastiti „fotoaparat“, a budući da će za nagradu za 1. mjesto dobiti novi fotoaparat Nikon S2900 Coolpix, dogodine očekujemo još zanimljivih digitalnih fotografija.

Čestitamo Iliji i njegovoj mentorici Ani Vukadinović na dobrom oku i kreativnoj ideji!

Pogledajte i ostale fotografije koje smo poslali na natječaj pod OPŠIRNIJE!


[OPŠIRNIJE]PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA „Škafetin“ VANJE ŠKROBICE
Željka Ninčević / datum: 28. 11. 2016. 13:08

Danas smo u školi imali čast predstaviti zbirku pjesama „Škafetin“, autobiografske zapise Vanje Škrobice. Slatine imaju centralno mjesto njene zbirke čiji je nakladnik Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine Slatina. Ova zbirka je zanimljiva zbog jezika, što je posebno obradio dr. sc. Filip Galović proučavajući fonologiju slatinskog govora jer su sve pjesme dijalektalne te otkrivaju puno bogatstvo slatinske čakavštine koja polako nestaje.

Vanju Škrobicu, profesoricu etike i knjižničarku u Školi likovnih umjetnosti u Splitu,  je predstavila naša školska knjižničarka Tea Radić istaknuvši njezin doprinos razvoju školskog knjižničarstva te općenito kulturi i umjetnosti. Potom je svoju analizu zbirke predstavila nastavnica Marina Ležaja koja je naglasila kako su pjesme Vanje Škrobice oslikane Slatine, fotografija riječima, pa možda čak i uhvaćen duh Slatina u tradiciji, slatinskom identitetu,  načinu razmišljanja i života.  Zbirkom dominiraju motivi Slatina: more, maslina, loza te su bliske ne samo Slatinjanima, već i svim otočanima koji razumiju težinu i zavodljivost života na otoku.

 


[OPŠIRNIJE]Akcijski plan - Mi jedemo odgovorno
Željka Ninčević / datum: 25. 11. 2016. 12:07

Članovi Eko odbora su se dogovorili koje će sve aktivnosti provoditi do kraja školske godine unutar projekta Mi jedemo odgovorno. Važno je napomenuti da će sudjelovati svi učenici škole, a pokušat ćemo uključiti i što više roditelja i mještana.

Pogledajte što ćemo raditi u Akcijskom planu!


[OPŠIRNIJE]TERENSKA NASTAVA U SPLITU
Željka Ninčević / datum: 24. 11. 2016. 13:40

Dobro je ponekad izaći iz učionice i naučiti nešto na ugodniji način, bez bilježnica, knjiga i ploče. Iskoristili smo, stoga, Dan hrvatskog kazališta kako bismo za promjenu posjetili i jedno kazalište te pogledali kazališnu predstavu. Uputili smo se iz kuće kao da idemo u školu, no umjesto škole, odredište nam je bio grad Split. Kako smo mala škola, podijelili smo se na učenike predmetne i učenike razredne nastave jer su nam interesi drugačiji, ovisno o godinama.

 


[OPŠIRNIJE]Vježba evakuacije i spašavanja
Željka Ninčević / datum: 23. 11. 2016. 13:18

Danas smo praktično provjerili funcionira li Plan evakuacije i spašavanja u našoj školi, jesu li djelatnici osposobljeni i upoznati sa procedurom evakuacije, a provjerili smo i brzinu intervencije žurnih službi Grada Splita.

Točno u 10 sati oglasila se uzbuna zbog "požara", te su svi učenici i učitelji evakuirani iz svojih učionica na školsko dvorište. Pozvali smo 193 i u vrlo kratkom roku su stigli vatrogasci DVD-a "Slatine". Ravnateljica Škole ih je izvjestila kako su svi uspješno evakuirani, osim domara koji je ostao "zarobljen u vatri i dimu" u učionici broj 2. Brzom intervencijom naših vatrogasaca, domar kojega su iznijeli na nosilima je udahnuo čisti zrak ispred škole i naravno zaradio veliki pljesak.

Vatrogasci su nam zatim demonstrirali  gašenje požara zapaljive tekućine uz pomoć ručnih aparata za početno gašenje požara, a u gašenju vatre aparatom okušali su se i neki od učitelja. Hvala našim vatrogascima što su nas opet "spasili"! Nestrpljivo čekamo na sljedeću vježbu evakuacije!  

 


[OPŠIRNIJE]Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
Željka Ninčević / datum: 18. 11. 2016. 11:35

Grad Vukovar i danas, 25 godina nakon pada, ostaje najsnažniji simbol borbe i žrtve za slobodu i neovisnost naše domovine. Vukovar je bio i ostao nacionalni simbol Domovinskog rata jer je taj grad stradao više od bilo kojeg drugog grada u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. Sudbina Vukovara treba ostati trajni podsjetnik na žrtve za Hrvatsku i opomena za čuvanje slobode kao najveće osobne i društvene vrijednosti.

I naša škola je odala počast Vukovaru prigodnim programom i paljenjem svijeća u školskom dvorištu. Obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara s posebnim poštovanjem prema palim braniteljima i svim žrtvama za slobodu s nadom da se ratne strahote više nikada neće ponoviti. 


[OPŠIRNIJE]Mi jedemo odgovorno - Zdravi doručak
Željka Ninčević / datum: 15. 11. 2016. 11:47

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" organizirali smo zdravi doručak za učenike 2. i 4. razreda. Prisjetili smo se važnosti doručka kao najvažnijeg obroka u danu koji nam je potreban da bismo imali dovoljno energije za sve aktivnosti koje nas očekuju toga dana.
Od namirnica tu su se našli svježe pečeni kruh od integralnog brašna, domaci džem od šljiva, mliječni namazi, jogurt i puno voća koje su učenici ubrali u vlastitom vrtu, jer moramo jesti zdravo i odgovorno, po mogućnosti hranu koju smo sami uzgojili ili pripremili.
Također smo se prisjetili bontona i pristojnog ponašanja za stolom.
Na kraju su svi bili siti i puni energije pa smo odlučili veoma skoro sve ponoviti.
Uslast i jedite zdravo i odgovorno jer zdravlje ulazi kroz usta, kako je rekao netko od naših učenika.


[OPŠIRNIJE]Mi jedemo odgovorno - Analiza hrane
Željka Ninčević / datum: 14. 11. 2016. 15:19

Pogledajte rezultate upitnika Analiza hrane kojeg su popunili svi učenici u svojim obiteljima i djelatnici naše škole. Na temelju ovih rezultata, osmislit ćemo Akcijski plan za ovu školsku godinu.

Pratite nas i sudjelujte! 

Analiza hrane


[OPŠIRNIJE]Humanitarna akcija pomoći socijalnoj samoposluzi u Vukovaru
Željka Ninčević / datum: 14. 11. 2016. 12:02

Poštovani učenici, učitelji i roditelji!

Potaknuti vijestima i slikama praznih polica socijalne samoposluge u Vukovaru, a na inicijativu Aktiva ravnatelja osnovnih škola Grada Splita, uključili smo se u humanitarnu akciju pomoći socijalnoj samoposluzi u Vukovaru.

Pozivamo sve učenike, učitelje, roditelje, koji žele i mogu, da svojim novčanim prilozima pomognu da police socijalne samoposluge u Vukovaru budu napunjene kako bi olakšali život najsiromašnijima na hrvatskom istoku, među kojima ima i učenika vukovarskih škola. Svaka škola će prikupljeni iznos uplatiti na žiro račun Humanitarne udruge „Duga“ u Vukovaru koja vodi socijalnu samoposlugu. Sredstva se prikupljaju do kraja tjedna, kada ćemo posebno obilježiti Dan sjećanja na Vukovar.

Kako ova pomoć ne bi bila jednokratna, pozivamo učenike osmog razreda da prilikom posjeta Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru u prtljažniku autobusa koji ih vozi do Vukovara odvoje jedan dio za hranu i higijenske potrepštine koje će prikupiti te da ih osobno uruče socijalnoj samoposluzi.

Otvorite svoja srca i sudjelujte u akciji - za naš grad heroj - Vukovar!


[OPŠIRNIJE]I naše masline su pobrane!
Željka Ninčević / datum: 28. 10. 2016. 17:12

Zajedničkim snagama, zalaganjem i trudom svih učenika i djelatnika, nabrali smo 203 kg maslina. Djelatnici Uljare na Portu su nam i ove godine poklonili preradu na čemu im se toplo zahvaljujemo. Rezultat - 31.5 litara mirisnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Bilo je i nagrada za najbolje berače. Učenici nižih razreda su za izniman trud i međusobnu suradnju, nagrađeni slatkim mandarinama iz ekološkog uzgoja (uključili smo se u projekt "Mi jedemo odgovorno" pa više ne jedemo čokoladu, nego lokalno sezonsko voće!!!). Petaši su kao najbolji, zaslužili poklon bon kojega će iskoristiti na nekom od "teških" ispitivanja, a i ostali su se zadovoljili utješnim nagradama. 

Pogledajte kako nam je bilo u Foto galeriji!

 


[OPŠIRNIJE]Mi jedemo odgovorno
Željka Ninčević / datum: 28. 10. 2016. 08:32

We Eat Responsibly! – Mi jedemo odgovorno! je projekt sufinanciran od strane Europske unije, u kojem sudjeluju 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE). Kroz akcijski orijentiranu pedagošku metodologiju, poznatih 7 koraka Eko-škole, mladi će razvijati kritičko razmišljanje, znanje, vještine i stavove te postati globalni građani i izazvati sami sebe da usvoje nove obrasce ponašanja i nove prehrambene navike.

Provedba u našoj školi je započela osnivanjem Eko odbora koji će organizirati i pratiti sve aktivnosti. Realizacijom programa sudionici će pokušati odgovoriti na 6 osnovnih pitanja na koja projekt traži odgovore: Što jedem?, Odakle dolazi hrana koju jedem?, Kako je proizvedena hrana koju jedem?, Koliko hrane pojedem?, Koliko hrane bacim? i Kakav je globalni utjecaj hrane koju jedem?

U tu svrhu smo našim učenicima i djelatnicima podijelili ankete kojima ćemo analizirati vlastitu prehranu. Na temelju rezultata, utvrdit ćemo koje područje treba poboljšati i osmisliti Akcijski plan za ovu školsku godinu. 

Pozivamo sve zainteresirane, učenike, roditelje i mještane da se uključe u sve naše aktivnosti, o kojima ćemo redovito izvještavati na mrežnoj stranici škole i Eko panou. Naš cilj je jesti odgovorno, uzevši u obzir zaštitu okoliša, političke, socijalne, kulturne i ekonomske aspekte naših odluka, koje su u skladu s temeljnim i stvarnom potrebama, sa malim ili nikakvim utjecajem za planet, a pozitivnim utjecajem na poboljšanje kvalitete života pojedinca i društva u cjelini.

Pratite nas i sudjelujte!

 


[OPŠIRNIJE]Dan kravate
Željka Ninčević / datum: 18. 10. 2016. 14:15

Hrvatski Sabor 2008. godine proglasio 18. listopada kao Dan kravate. U čast toga dana, svi smo u školu došli s kravatom oko vrata – i učenici i učitelji. Ponosni smo na činjenicu što je kravata izvorni hrvatski proizvod, ona je dio našeg kulturnog i povijesnog naslijeđa, a dolazi od riječi Croata (Hrvat). Već nekoliko stoljeća milijuni ljudi diljem svijeta vežu svakodnevno oko vrata ovaj ukrasni odjevni predmet, a većina njih još uvijek ne zna njegovu povijest i podrijetlo. Zato smo svi pozvani širiti priču o kravati. Odjenuli smo danas kravatu i, družeći se s drugima, podsjetili se na vrednote koje ona posreduje: ljudsko dostojanstvo, kulturu uljudnosti, sklad slobode i odgovornosti, važne trenutke svečanosti i slavljenja, poslovnu uspješnost, duh zajedništva među ljudima i narodima, ... 


[OPŠIRNIJE]Svehrvatska smotra Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje 2016. u Stubičkim Toplicama
Željka Ninčević / datum: 10. 10. 2016. 12:28

Na ovogodišnjoj svečanosti Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje, koja se održala u nedjelju 09. listopada u Stubičkim Toplicama, predstavilo se 50 - tak izlagača; međunarodnih eko – škola, vrtića i udruga. Svečanost se odvijala u hotelu „Matija Gubec“ u Stubičkim Toplicama u organizaciji Udruge „Lijepa naša“ pod pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora.

Ova je manifestacija, kroz izložbu raznolikih eko plodova zemlje iz svih naših krajeva, te starih pribora i alata za pripremu kruha i obradu zemlje, imala za cilj očuvanje običaja kao dijela nacionalne kulturne baštine, štovanje kruha kao simbola životne snage a posebno je naglasila i važnu duhovnu dimenziju ovog projekta.

Našu školu i naš kraj predstavili su učenici Lucija Vantić, Antonia Rožić i Marin Franić, izloživši zavičajne alate za pripremu hrane, plodove zemlje te kruh i slastice. Dostojanstveno u narodnim nošnjama s transparentom naše škole i županije, sudjelovali su u svečanoj procesiji, te prinijeli darove oltaru na svečanom euharistijskom slavlju.


[OPŠIRNIJE]Dan neovisnosti
Željka Ninčević / datum: 8. 10. 2016. 14:10

HRVATSKA

Ni brda nisu,
ni doline, ni rijeke, ni more,
ni oblaci nisu,
ni kiša, ni snijeg nije moja Hrvatska...
Jer Hrvatska nije zemlja, kamen, voda,
Hrvatska je riječ koju naučih od majke
i ono u riječi mnogo dublje od riječi,
i ono dublje s Hrvatskom me veže,
s Hrvatskom Hrvata,
s patnjama njinim,
sa smijehom i nadom,
s ljudima me veže,
te ja kao Hrvat brat sam sviju ljudi
i kud god idem sa mnom je
Hrvatska.

Drago Ivanišević

ČESTITAMO VAM DAN NEOVISNOSTI NAŠE DOMOVINE!


[OPŠIRNIJE]Croatian Makers - robotika svima!
Željka Ninčević / datum: 7. 10. 2016. 14:38

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers kojega je pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih. Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje. I naša škola se uključila u ovu zanimljivu inicijativu. Učenici će kroz 5 kola natjecanja pokazati svoje sposobnosti u različitim disciplinama. Za početak to su praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja i izbjegavanje prepreka, a kasnije ih čekaju sve zahtjevniji zadaci. Naučiti će mnogo o programiranju i naprednim tehnologijama, a kroz sve će ih voditi njihov mentor, Pero Kurilj, učitelj informatike.

Danas su se učenici po prvi put susreli sa svojim robotima. Naime, pet ih je stiglo u školu, a prvi zadatak je bio sastaviti ih, što su naši učenici uspješno i obavili. Jedva čekamo vidjeti što sve mogu naši roboti!

 


[OPŠIRNIJE]Dječji tjedan
Željka Ninčević / datum: 7. 10. 2016. 13:31

Već više od trideset godina Savez društava Naša Djeca obilježava Dječji tjedan u prvom tjednu mjeseca listopada, a redovito im se priključuju i škole i vrtići diljem naše zemlje. U našoj školi ovaj tjedan smo se bavili problemima dječjih prava i to na zabavan način. Igrali smo igru "Čovječe, ispravi se" i naučili mnogo toga važnog o Konvenciji o dječjim pravima. Učenici razredne nastave su još prošle godine crtali dječja prava i te sličice poredali na panou u hodniku škole. Unicefov projekt Škole za Afriku nizom aktivnosti koje smo rješavali nudi puno sadržaja koji su obogatili i ovaj poseban tjedan. Ovakvi dani važni su za emocionalno sazrijevanje djece i njihovu socijalizaciju. Stoga se nadamo se da ćemo i dalje osluškivati i ostvarivati potrebe naših učenika te na njima blizak način odgajati u njima sve dobro.


[OPŠIRNIJE]Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Željka Ninčević / datum: 7. 10. 2016. 12:48

Danas su naši učenici tradicionalno obilježili Dane kruha i dane zahvalnosti za plodove zemlje. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni. 

Učenici, učitelji i roditelji su uložili veliki trud i svojim marljivim radom priredili bogati stol. Nakon zajedničke molitve koju je predvodio župnik don Ante Čulić, uslijedio je blagoslov svih plodova zemlje koji su se našli na stolu, a zatim i blagovanje. Dio pripremljenih krušnih proizvoda i plodova zemlje, naši učenici će ponijeti u Stubičke Toplice, na svehrvatsku smotru Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje, gdje će odjeveni u narodne nošnje predstaviti našu županiju. 

S ljubavlju u srcu i osmijehom na licu zahvaljujemo svima koji su svojim radom pridonijeli obilježavanju ovoga dana. 


[OPŠIRNIJE]Konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita
Željka Ninčević / datum: 5. 10. 2016. 14:32

Danas je u velikoj vijećnici Gradske uprave Grada Splita održana konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita u mandatu 2016. – 2018. godina.
Riječ je o drugom sazivu Dječjeg gradskog vijeća (DGV), u koje je izabran po jedna učenica/učenik iz 27 splitskih osnovnih škola.

 „Ovo je za vas priprema i učenje demokracije. Mojoj generaciji je to nedostajalo – mi u onom sustavu nismo imali tu priliku. Vidjet ćete kada narastete koliko će vam ovo iskustvo značiti. Demokracija nas uči toleranciji i kada završi rasprava, ma koliko ona žustra bila ostajemo prijatelji, kolege. Želim vam da naučite što je demokracija i da je jednog dana primjenjujete bolje nego mi danas“, kazao je u svojoj pozdravnoj riječi gradonačelnik Splita, Ivo Baldasar. Obraćajući se dječjim vijećnicima predsjednik splitskog Gradskog vijeća Boris Ćurković je rekao: „Budite spremni da cijelog života usvajate nova znanja. Vi ste djeca novih tehnologija i novih izazova, ali morate shvatiti da uz sebe morate vezati i određeni vrijednosni sustav i moral po onoj maksimi: ne učini drugom što ne bi želio da drugi učini tebi“.
Nakon pozdravnih govora dječji vijećnici su položili prisegu, u kojoj se ističe da će kao vijećnici „u svojoj lokalnoj zajednici prepoznavati potrebe djece, javno iznositi svoje mišljenje i prijedloge te sudjelovati u donošenju odluka i provođenju aktivnosti za poboljšanje kvalitete života djece Splita“. 

Voditeljica Dječjeg gradskog vijeća, Anđelka Visković, viša savjetnica Gradonačelnika za obrazovanje i predsjednica Koordinacijskog odbora akcije „Grad Split – prijatelj djece“, vijećnike je upoznala sa Statutom DGV-a,  te nadodala kako se nada da će netko od vijećnika kad odraste sjediti u istoj vijećnici i donositi odluke važne za grad Split. Na sjednici je prezentirano i 17 globalnih ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030 UN – Program održivog razvoja do 2030. godine od kojih su vijećnici izdvojili NAJ PET ciljeva, koji će ući u program rada DGV-a. Vijećnici su na prvo mjesto stavili kvalitetno obrazovanje, zatim iskorjenjivanje gladi, iskorjenjivanje siromaštva, zdravlje i dobrobit te rodnu ravnopravnost.

Novoizabrana članica DGV-a iz naše škole je Nikolina Škrobica, učenica 8. razreda. Želimo joj uspješan mandat!


[OPŠIRNIJE]SLAVIMO EUROPSKI ŠKOLSKI SPORTSKI DAN U STILU
Željka Ninčević / datum: 30. 9. 2016. 09:17

Svi učenici naše škole su se danas pridružili desecima tisuća mladih iz osnovnih i srednjih škola cijele Europe, sudjelujući u nizu sportskih aktivnosti povodom obilježavanja Europskog Školskog Sportskog Dana. To je paneuropska inicijativa čiji je glavni cilj promocija tjelesne aktivnosti i zdravlja. Tako se ove godine u provedbu uključilo 15 europskih zemalja pod pokroviteljstvom EUPEA-e (European Physical education association) među kojima je i Republika Hrvatska. Škole su pozvane da posvete ovaj dan sportskim temama i događajima, te ohrabre mlade ljude da sudjeluju u tjelesnom odgoju i sportu.

Učenici su započeli dan svečanošću otvaranja i to Wake and  Shake aktivnostima u koje su se uključili i svi učitelji. Zaključili su kako je ovakvo jutro odličan preduvjet za uspješan i produktivan radni dan. Nastavili su sa Festivalom igara kroz koje ih je vodio učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Ante Popović. Turnir u odbojci i nogometu bio je pravo mjesto da pokažu svoje motoričke, ali i navijačke sposobnosti.

Bio je ovo dan za pamćenje, kad bi barem uvijek bilo ovako – komentirali su zadovoljni učenici. A učitelji kažu da će se potruditi da tako i bude, jer se škola ove godine uključila u zanimljivi projekt Mi jedemo odgovorno, kroz koji će promovirati zdravu prehranu i utjecaj hrane na ljude i okoliš, ali i tjelesnu aktivnost kao preduvjet dobrog zdravlja.


[OPŠIRNIJE]Ekskurzija 8. razreda - Istra
Željka Ninčević / datum: 23. 9. 2016. 20:39

Tjednima su trajale pripreme i dugo se razgovaralo o njoj, tako da je s velikim uzbuđenjem dočekana ekskurzija naših osmaša. Nije bilo nepoznanica što se tiče mjesta koja će posjetiti, Istra je djelovala najprivlačnije, stoga su naši osmaši zajedno s učenicima iz Segeta krenuli na dugo i uzbudljivo putovanje. Putem su se zaustavili u rodnom mjestu slavnog znanstvenika Nikole Tesle - Smiljanu gdje su u pratnji vodiča razgledali njegovu rodnu kuću, Multimedijalni centar i Ispitnu stanicu, te su se upoznali s mnogobrojnim inovacijama i djelima tog znanstvenika. U nastavku putovanja, učenici su započeli sa zabavom u Hotelu Pula u Puli, a razgledali su i staru povijesnu jezgru grada uz pratnju lokalnog vodiča. Posjetili su kroz 4 istarska dana Fažanu, Nacionalni park Brijune, Poreč, Rovinj, popeli se na Motovun, razgledali su Opatiju, posjetili i marijansko svetište Majke Božje Trsatske, te se na kraju uputili kući puni dojmova, umorni i zadovoljni. Sprijateljili su se s učenicima iz jedne šibenske škole i jedne cavtatske škole, a još dugo ćemo slušati o najzabavnijim i najuzbudljivijim trenucima njihove ekskurzije za koju mnogi tvrde da je predstavljala najbolje dane u njihovom životu. 


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST RODITELJIMA - OSIGURANJE PREHRANE DJECE U OSNOVNIM ŠKOLAMA U 9 HRVATSKIH ŽUPANIJA ZA ŠKOLSKU GODINU 2016./2017. – Zaklada ''Hrvatska za djecu''
Željka Ninčević / datum: 14. 9. 2016. 09:11

U okviru projekta zaklade Hrvatska za djecu škole su u obvezi dostaviti podatke o stvarnim potrebama učenika za pokriće troškova školske prehrane u školskoj godini 2016./2017.

Podaci o stvarnim potrebama predstavljaju stvarne i konačne potrebe za pokrićem troškova školske prehrane u školskoj godini 2016./2017. za učenike slabijeg imovinskog stanja, a koji dolaze iz obitelji čiji prihod po članu kućanstva ne prelazi iznos od 2.000,00 kn, a koje potrebe su u ime učenika tj. krajnjih korisnika iskazali i potrebnom dokaznom dokumentacijom dokazali njihovi roditelji (odnosno zakonski zastupnici, posvojitelji ili udomitelji).

U cilju ostvarivanja prava na dodjelu potpore za osiguranje prehrane učenika slabijeg imovinskog stanja u osnovnim školama Grada Splita, molimo da najkasnije do ponedjeljka 19. 09. 2016., donesete u školu potrebnu dokumentaciju (detaljnije u prilozima).


[OPŠIRNIJE]RAFTING NA CETINI
Željka Ninčević / datum: 13. 9. 2016. 20:06

Ove školske godine zacrtali smo si nekoliko ciljeva: razvijanje zajedništva, smanjivanje stresa kroz fizičke aktivnosti, kreativno rješavanje problema, razvijanje međusobne tolerancije, pobuđivanje avanturističkog duha učenika i učitelja. Kako bi ostvarili navedeno, odabrali smo rafting na rijeci Cetini. 15 učenika u pratnji nekoliko učitelja i roditelja proživjeli su nezaboravno iskustvo: tri i pol sata spuštanja kanjonom jedne od najljepših hrvatskih rijeka gdje se čitavom stazom neprestano izmjenjuju brzaci i slapovi, ali i mirni dijelovi rijeke s bogatom florom i faunom, kupanje u rijeci i uživanje u prekrasnoj prirodi zaštićenog kanjona rijeke Cetine.


[OPŠIRNIJE]BLAGDAN GOSPE OD PRIZIDNICA
Željka Ninčević / datum: 11. 9. 2016. 14:42

Svečano je proslavljen blagdan Gospe od Prizidnica, kojeg obilježavamo nedjelju nakon Male Gospe a uoči Imena Marijina 11.09. u poznatom povijesnom svetištu u Slatinama. Mnoštvo hodočasnika iz Slatina i okolnih mjesta ali i iz daljnje okolice pohodilo je to lijepo jutro Gospino svetište, a jednako tako pohodili smo i mi, u molitvi sudjelujući na svečanoj sv. Misi.

Ove su nas godine za štandom učeničke zadruge Prizidnica predstavili naši učenici Ilija Nakir i Duje Cipirita. Izložili smo svoje proizvode i tako privukli brojne hodočasnike, raznolikim suvenirima, uporabnim predmetima i proizvodima od maslinovog ulja, sapunima i dr. Zainteresirani kupci propitkivali su se za pojedine proizvode i načine proizvodnje te pohvalili naš trud i originalnost.


[OPŠIRNIJE]NOVI POČETAK
Marina Ležaja / datum: 5. 9. 2016. 13:46

Nakon dugih i ugodnih ljetnih praznika započela je još jedna nastavna godina. Odmorni i spremni učenici su ispunili učionice i vratili se u radno ozračje. Najveću promjenu su doživjeli prvaši za koje je organizirana i svečana priredba te su se upoznali sa svojom učiteljicom Nelom Sprečkić Kečom.  Drugaši su promijenili učiteljicu te su upoznali učiteljicu Antonelu Rađu, a promjenama se vesele i petaši koji su prvi put u predmetnoj nastavi.

Svim učenicima i učiteljima želimo uspješnu novu nastavnu godinu!


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju