preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Korisni linkovi
 

 

 

 

 

Natječaji za IUN

 

Kamo poslije OŠ?

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
PROJEKTNI DAN - MI JEDEMO ODGOVORNO
Autor: Željka Ninčević, 12. 4. 2017.

Danas je u našoj školi organiziran dan otvoren za javnost na temu Mi jedemo odgovorno – krunu cjelogodišnjeg rada o odgovornoj prehrani. Sve ono na čemu su učenici radili proteklih mjeseci, danas su imali priliku prezentirati široj publici. Osim učenika i učitelja, okupili su se i roditelji koji su sa zanimanjem poslušali što su njihova djeca naučila.

Prvaši i trećaši su nam pričali o gubitku biološke raznolikosti, posjetili su lokalna mala poljoprivredna gospodarstva te u svom razredu napravili mali vrt sa začinskim biljem. Drugi i četvrti razred je obrađivao temu lokalne i sezonske hrane. Napravili su kalendar sezonske prehrane, zanimljive recepte te pripremili stol pun lokalnog i sezonskog povrća i voća iz vlastitog vrta. Petaši su razmotrili problem bacanja hrane, te izradili zanimljivi komposter, kojega su već počeli puniti ostacima iz vrta. Šestaši su pokrenuli kampanju za kupovinu proizvoda sa oznakom „fair trade“. Dio takvih proizvoda koje su uspjeli pronaći su izložili na svom stolu, a organizirali su i „fair trade“ doručak. Sedmaši su istražili problem prevelike potrošnje mesa. Izračunali su kako godišnje jedna obitelj pojede preko jedne tone mesa, te osmislili i tiskali mali kuharicu „Proljetni zalogajčić“ u koju su uključili različite recepte za jela bez mesa. Neka od njih su i pripremili kako bi ih posjetitelji mogli degustirati. Osmaši su istražili koliko visokoprerađenih proizvoda sadrži palmino ulje, te iznenađeni rezultatom odlučili izraditi preporuke za prehranu bez palminog ulja. Osim zanimljivih domaćih keksića, namaza i čipsa pripremili su čak i domaću „Nutellu“ bez palminog ulja koja je okusom oduševila sve degustatore.

Zaključili smo: Mi smo već napravili odgovorne promjene u svojim prehrambenim navikama. Jeste li i vi razmislili o tome? 


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju