preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Korisni linkovi
 

 

 

 

 

Mrežni školski list

Natječaji za IUN

 

Upisi 2020./2021.

Natječaji

natjecaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan sjećanja na holokaust
Autor: Željka Ninčević, 27. 1. 2021.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ove godine smo se prilagodili novim okolnostima, te smo Dan sjećanja obilježili u online nastavi.

27. siječnja 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. S ciljem da osvijestimo što se događalo Židovima i ostalim narodima u Drugom svjetskom ratu koje su nacisti smatrala manje vrijednima, na satovima Hrvatskog jezika od 5. do 8. razreda učenici su pomoću književnih djela, svjedočanstava preživjelih i poezije iz varšavskog geta učili o holokaustu, antisemitizmu, destruktivnoj moći mržnje i opasnosti od radikalnih, ekstermističkih pokreta i totalitarnih režima. Cilj nam je bio i bit će promicati ljudska prava, osobito prava djece.

Ne možemo promijeniti što se dogodilo. Jedino što možemo je učiti iz povijesti i shvatiti što znači diskriminacija i progon nevinih ljudi. Moje je mišljenje da svatko ima dužnost boriti se protiv predrasuda.

Otto Frank


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju