preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Korisni linkovi
 

 

 

 

 

Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Natječaji za IUN

 

Kamo poslije OŠ?

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Izvanučionična nastava – Solin
Autor: Željka Ninčević, 8. 2. 2017.

Danas smo u okviru planirane izvanučionične nastave posjetili Solin – „kolijevku hrvatske povijesti“. Umjesto u razredu, povijest, vjeronauk, prirodu, likovnu i tjelesnu i zdravstvenu kulturu, imali smo van učionice i mnogo novoga vidjeli i naučili.

Započeli smo obilaskom Javne ustanove u kulturi Zvonimir. Uz stručno vodstvo zaposlenika, razgledali smo izložbu najpoznatijih salonitanskih odljeva »Salona Divina« i uljâ na platnu solinskih slikara. Posebno mjesto u Galeriji ima poznata glava Solinjanke, uz koju se veže tužna priča. Smatra se da glava pripada carici Fulviji Plautili, koja je od malena bila pripremana za udaju u carsku obitelj dobivajući poduku iz znanosti, glazbe i plesa. Sudbina princeze obilježena je nesretnim brakom sa carem Karakalom, koji ju je na kraju dao ubiti. Jako nam se svidjela i replika poznatog salonitanskoga mozaika s prikazom dvaju jelena, a čuli smo i kako se izrađuje mozaik. Imali smo prigodu vidjeti i izložbu dječjih radova na temu antičke Salone, a više smo saznali i o prirodnim znamenitostima Solina - zaštićenom spomeniku prirode močvarnom čempresu i endemskoj vrsti mekousne pastrve Solinke. Obilazak smo završili crtajući viđeno. Nadamo se da će neki od naših radova pronaći mjesto na dječjoj izložbi.

Sljedeća postaja je bila kuća Parać, sagrađena 1863. godine od kamena salonitanskog amfiteatra i Salone. Tu smo se okušali u radionicama izrade antičkog novca od gline uz pomoć kalupa, te suvenira s antičkim motivima od bijele gline, također utiskujući glinu u pripremljeni kalup. Sve što smo izradili smo ostavili na sušenje, a kasnije će se ispeći na temperaturi od 1000 stupnjeva i ostati kao trajni suvenir. Razgledali smo i izložbene predmete arheološke zbirke na katu kuće Parać, te vidjeli kako se restaurira prava amfora.

Za autentičan doživljaj davnih vremena, bio nam je potreban još samo amfiteatar, smješten ispod kuće Parać, u kojem su se nekada održavale borbe gladijatora. Pretpostavlja se da je mogao primiti 18.000 gledatelja, koji su gledali borbu snažnih boraca sa opasnim lavovima i ostalim zvijerima. Nama je poslužio za odmor i igru i završetak ove naše male avanture. Kad bi bar nastava uvijek bila ovakva…

Pogledajte kako nam je bilo u foto-galeriji!


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju