preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Tražilica
Korisni linkovi
 

 

 

 

 

Natječaji za IUN

 

Kamo poslije OŠ?

Novosti iz zadruge
10. obljetnica osnutka Udruge maslinara "Čiovka"
Željka Ninčević / datum: 7. 12. 2018. 23:20

Kao počasni članovi Udruge maslinara "Čiovka", i naša zadruga Prizidnica se odazvala pozivu na proslavu 10. - te obljetnice osnutka Udruge. U ugodnom društvu, u hotelu Sv. Križ u Arbaniji, čuli smo i pokoji savjet koji će nam pomoći u boljem održavanju našeg maslinika. Čestitamo "Čiovci" i zahvaljujemo na podršci i pomoći koju nam već godinama nesebično pružaju.


[OPŠIRNIJE]Međužupanijski susret Podružnica HUUZ-a Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije
Željka Ninčević / datum: 7. 12. 2018. 22:15

Danas su naši zadrugari - učenici Karlo i Karla, u pratnji učitelja Tomice Jadronje, otputovali na Korčulu na susret Međužupanijske suradnje voditelja, suradnika i učenika Podružnica HUUZ-a Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Susret je počeo u popodnevnim satima, nakon okupljanja i pozdravne riječi domaćina, a nastavio radionicama za djecu i voditelje: Božić dolazi - ukrasi za Božić, Predmeti i ukrasi od novinskog papira, Lutkica na dar i Slastice u stajune - pršurate (fritule). Nakon održanih radionica, za sve sudionike bio je organiziran obilazak Blata i Svetišta te u kasnopopodnevnim satima povratak kućama.


[OPŠIRNIJE]Berba maslina
Željka Ninčević / datum: 6. 11. 2018. 18:20

Danas smo zajedničkim snagama pobrali masline iz školskog maslinika. Već u 10 sati smo bili spremni: naoružani kanticama, pregačama i dobrom voljom koje zaista nije nedostajalo. Svi su se trudili, od najmanjih prvaša koji su brali i čistili masline od listova i peteljki, pa do velikih osmaša koji su za tren oka dohvatili masline sa najviših grana.

Berba je i ove godine bila natjecateljskog karaktera. Učitelji su ocjenjivali učenike, posebno vodeći računa o međusobnoj suradnji, ponašanju i pomaganju. U kategoriji razredne nastave pobjedu su odnijeli učenici 3. i 4. razreda koji su zaslužili slatko iznenađenje. Među učenicima predmetne nastave, najbolji i najvrijedniji su bili petaši, koji su osvojili poklon bon - opravdanje za jedno usmeno ispitivanje po izboru za svakog učenika tog razreda.

Posebna zahvala gosp. Duji Nakiru koji nam je pomogao prevesti masline do uljare Bilaja u Marini. Od ukupno 300 kg maslina, dobili smo 40 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. 

Hvala od heart svim beračima, učiteljima, učenicima i roditeljima, hvala za vaš trud, marljivost, upornost i suradnju!

 


[OPŠIRNIJE]Svehrvatska smotra Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – Đurđevac 2018.
Željka Ninčević / datum: 15. 10. 2018. 09:16

U organizaciji Udruge Lijepa naša, a pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora 13. i 14. listopada je u Đurđevcu održana 27. državna i svehrvatska smotra Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Među 58 škola i vrtića iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine našla se i naša škola koja ima status međunarodne Eko škole. Predstavili su nas Lucijana, Marin i Neno pod vodstvom učitelja Tomice Jadronje. Štandove su prvenstveno krasili krušni proizvodi i plodovi zemlje iz lokalnog područja. Brojni posjetitelji imali su priliku degustirati kruh i peciva koje su pripremile vrijedne mame, bake, tete i sestre uz pomoć djece. Ova smotra potiče svijest o zdravoj prehrani, ekološkoj poljoprivredi i očuvanju tradicije.


[OPŠIRNIJE]Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje
Željka Ninčević / datum: 12. 10. 2018. 15:12

Školska svečanost Dana kruha održala se danas u 10.00 h na školskom dvorištu. Učenici sa razrednicima i vjeroučiteljicom su urediti veliki stol sa plodovima zemlje užeg zavičaja, kruhom i krušnim proizvodima, različitim sjemenjem, te starim alatima koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. 

Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni. Hvala svim učenicima, roditeljima i učiteljima koji su pomogli u pripremanju ovogodišnjeg krasnog stola!


[OPŠIRNIJE]BLAGDAN GOSPE OD PRIZIDNICA
Željka Ninčević / datum: 9. 9. 2018. 13:17

Danas smo tradicionalno proslavili blagdan Imena Marijinog u prekrasnom svetištu Gospe od Prizidnica. Jadrolinijin brod Valun je po starom dobrom običaju sirenom pozdravio Gospu i puk koji je došao hodočastiti.

Tako su naši zadrugari započeli novu školsku godinu: sudjelovanjem na misi i predstavljanjem proizvoda učeničke zadruge Prizidnica. Neka nam svima bude vesela i uspješna!


[OPŠIRNIJE]Naši proizvodi u ponudi u Turističkom uredu Slatine
Željka Ninčević / datum: 25. 6. 2018. 11:46

Kako bi poboljšali turističku ponudu našeg mjesta i pokazali posjetiteljima što sve rade naši zadrugari, izložili smo proizvode učeničke zadruge u Turističkom uredu. Turisti će moći probati naše maslinovo ulje, liječiti opekline od sunca uljem gospine trave, osim u moru se kupati i našim ekološkim mirisnim sapunima od maslinovog ulja. Moći će i kupiti unikatni nakit od tekućeg stakla sa tradicijskim i dalmatinskim motivima, te mirisne vrećice lavande iz školskog vrta. 

Dragi turisti, želimo vam ugodan i miran odmor u Slatinama, s nadom da ćete doći i dogodine, a u međuvremenu promovirati naše vrijedne zadrugare i njihove proizvode u svojim zemljama.


[OPŠIRNIJE]Županijska smotra učeničkih zadruga u Splitu
Željka Ninčević / datum: 18. 5. 2018. 20:39

Naši zadrugari su se danas predstavili na 30. županijskoj Smotri učeničkih zadruga u prodajnom centru Mall of Split. Trudili su se, radili i naša zadruga Prizidnica, iako ove godine u novom ruhu, ipak je ostala prepoznatljiva i posebna, te je natjecanje završila na 6. mjestu među 35 zadruga. Uz maslinovo ulje, ulje gospine trave i eko - sapune, predstavljen je i novi proizvod: nakit od tekućeg stakla.

Čestitke našim zadrugarima!


[OPŠIRNIJE]Unikatni nakit iz radionice naših likovnjaka
Željka Ninčević / datum: 8. 5. 2018. 12:15

Na likovnoj grupi izrađivali smo nakit uz pomoć plastelina obloženog tekućim staklom. Motivi su bili: Crkva Gospa od Prizidnice, crkva Uznesenja BDM, Slatinska narodna nošnja, orhideja, lavanda, buhač, ružmarin i dr. Izradili smo ih u minijaturnim dimenzijama kako bi figurice mogle stati u silikonske kalupe.

Prvi put se susrećemo sa tekućim staklom i potrebno je biti pažljiv sa ovom smjesom. Zaštitili smo se rukavicama i naočalama kako nam ne bi nadražilo kožu i oči. Pomiješali smo dvije komponente: smola i učvrščivać gdje moramo paziti na točne omjere 2:1 kako bi rad bio prave čvrstoće.

Prvo smo stavljali dio smjese u kalupe, pa figure nakon 45 min i onda ponovo smjesu. Ostavili smo ih 48 sati da se dobro osuše.

Još smo napravili rupice gdje će nam biti alkice za lančiće i naušnice. Izradili smo i privjeske,  prstenje te magnetiće. Ukupno smo napravili 60 - tak radova i svi će biti izloženi na 30. županijskoj smotri UZ (Mall of Split).

Svi ste pozvani da nas posjetite na našem štandu u petak 18. 5. 2018.!

 


[OPŠIRNIJE]Pjat pun jubavi i zdravja 2018.
Željka Ninčević / datum: 5. 5. 2018. 13:28

Završila je tek druga, ali već tradicionalna humanitarna akcija u organizaciji naše škole pod nazivom Pjat pun jubavi  i zdravja. Prikupljali smo sredstva za osiguravanje dnevnog obroka na mjestu obrazovanja svakom djetetu kojemu je to potrebno, i uplatili velikih 6.507,40 kn međunarodnom globalnom pokretu Marijini obroci, koji danas hrane 1 257 278 najsiromašnije djece svijeta svakoga dana kad pohađaju školu. Inače, to već znate, samo 120 kn hrani jedno dijete čitave školske godine, pa ćemo našom donacijom hraniti 54 - ero djece godinu dana!

Ovu divnu subotu smo započeli svetom misom u mjesnoj crkvi, nakon koje smo prisutnima prikazali dokumentarni film Dijete 31, koji govori o velikom projektu, kojim Marijini obroci pomažu milijunima djece u Malaviju, Keniji i Indiji. Zahvaljujući donacijama i nesebičnoj pomoći brojnih volontera nastoji se ublažiti jedan od najvećih problema današnjice – glad.

Nastavili smo igrama na Portu: igrali smo graničara, potezali konop, utrkivali se s tri noge, nosili jaja u žlici, skakali u vrećama i konačno odmjeravali snage u kvizu znanja. Posjetitelji su osim navijanja na tribinama igrališta, mogli razgledati i kupiti proizvode učeničke zadruge Prizidnica, te kušati kolače koje su pripremili vrijedni roditelji. A cijelo vrijeme su mogli i donirati za ovaj hvale vrijedan projekt.

Hvala svim učiteljima, učenicima, roditeljima, bakama, djedovima i prijateljima naše škole koji su pomogli u organizaciji ovog humanitarnog događaja, bilo kao logistička pomoć ili u izradi kolača ili sudjelovanjem u igrama. Hvala don Anti koji nam je i prošle i ove godine pružio bezrezervnu podršku, gospođi Vesni i pjevačkom zboru na krasnoj glazbi, te svim medijima koji su promovirali ovaj događaj: Hrvatski katolički radio, Gradski radio Trogir, Radio Dalmacija, Radio Sunce, Narodni radio, TV Jadran: emisija Ćakula na Jadranu, portal Žena vrsna i Trogirski portal.

Danas smo svi zajedno, djelujući kao jedna velika obitelj, pomogli preobraziti živote djece u nekima od najsiromašnijih zajednica u svijetu. 

 heartČinimo male stvari, ali velikim srcem! heart

Više u fotogaleriji i na Facebook stranici projekta...


[OPŠIRNIJE]Poziv za sve ljude dobre volje i velikog srca
Željka Ninčević / datum: 4. 5. 2018. 09:55


[OPŠIRNIJE]Rezidba u školskom masliniku
Željka Ninčević / datum: 14. 4. 2018. 11:54

Pogledajte na fotografijama kako je protekla rezidba naših maslina. Stabla su sada pravilno oblikovana, krošnja je prozračna pa očekujemo obilniji urod i zdravije plodove.

Veliko hvala članovima Udruge maslinara "ČIOVKA" - Slatine, roditeljima, učenicima - zadrugarima i učiteljima koji su sudjelovali u rezidbi!

 


[OPŠIRNIJE]Rezidba u školskom masliniku
Željka Ninčević / datum: 12. 4. 2018. 11:32

Dragi učenici i roditelji!

I ove godine uz svesrdnu pomoć članova Udruge maslinara „ČIOVKA“ – Slatine, organiziramo rezidbu u našem masliniku – akciju naziva Pomognimo našoj djeci. Molimo sve one koji žele dati svoj doprinos,  da u subotu 14. 04. 2018. u 9 h dođu u školski maslinik, ponesu  škare i/ili pile, te sudjeluju u lijepom druženju i rekreaciji u prirodi, a na dobrobit naše zadruge Prizidnice, škole i cijelog mjesta.

Unaprijed hvala svim učesnicima!


[OPŠIRNIJE]Uređenje školskog vrta
Željka Ninčević / datum: 4. 4. 2018. 12:51

Naši vrijedni zadrugari su sa prvim proljetnim zrakama sunca požurili u školski vrt, kako bi ga uredili, počistili i zasadili nove sadnice. Kad se male ruke slože, rezultati su tu! 

 


[OPŠIRNIJE]Nastavak projekta Ljudski sunčani sat
Željka Ninčević / datum: 2. 4. 2018. 12:46

Projekt Ljudski sunčani sat vezan je za više nastavnih predmeta, poput matematike, geografije, prirode i likovnog odgoja, a konačni rezultat će biti analematički sunčani sat - koji za „kazaljku“ čija sjena pokazuje vrijeme, koristi osobu koja stoji na mjestu označenom za trenutni mjesec. Neuobičajenost ovakve instalacije pretvara „obično“ mjesto u „mora - biti - viđeno“ mjesto, te uključuje posjetitelja kao „dio“ same instalacije. Projekt je ekološki, edukativan, zabavan, praktičan, točan i nadasve trajan. Učenici su uz pomoć učitelja izradili nacrt baziran na kompleksnim kalkulacijama za točnu geografsku lokaciju našeg sunčanog sata. Kao konačan rezultat, napraviti će unikatnu instalaciju (mozaik), točan i jedinstven sunčani sat, koji može dugo vremena služiti kao vrhunsko nastavno pomagalo i dekoracija okoliša škole, te lokalna atrakcija za mnogobrojne turiste i mještane. Sat ćemo ugradili na školskom dvorištu koje je otvoreno, kako bi bio dostupan ne samo našim učenicima, nego i svim mještanima i posjetiteljima. Cilj nam je uljepšati okoliš škole unikatnom instalacijom, posebnim sunčanim satom, koji bi dugo vremena služio osim za potrebe suvremene nastave i za promociju našeg mjesta kao izuzetne turističke destinacije.

Projekt smo započeli u prošloj školskoj godini, a naši zadrugari nastavljaju radove i ove godine. Izrada mozaika je dosta zahtjevna, ali to nas neće obeshrabriti.

 


[OPŠIRNIJE]NOĆNJAK 2018.
Željka Ninčević / datum: 17. 3. 2018. 22:52

U hotelu "Olympia" u Vodicama održan je jubilarni 20. Noćnjak – međunarodna manifestacija maslinara i uljara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Na jubilarnom izdanju prijavljeno je za ocjenjivanje 440 uzoraka ulja i 45 proizvoda od maslina iz maslinarskih regija Hrvatske, te iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Tijekom tri dana, sudionici su mogli obići Sajam opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, Olio bar, uz vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja, potom izložbu maslinovih ulja, proizvoda od maslina i proizvoda s oznakom "Hrvatski otočni proizvod". Tijekom znanstveno-stručnih skupova naučili smo više o cijepljenju maslina, uzročnicima sušenja stabala, folijarnoj gnojidbi, prilagodbi maslinarstva klimatskim promjenama, zaštiti masline od maslinova svrdlaša, ishrani masline, utjecaju kiše na razvoj paunova oka, te o novim rješenjima za suzbijanje korova u maslinicima.

Posljednju večer, na svečanoj dodjeli priznanja, i naša zadruga je ponosno primila priznanje za šesnaestogodišnje sudjelovanje na ovoj hvale vrijednoj manifestaciji.

Čestitke našim zadrugarima!


[OPŠIRNIJE]V. PREZENTACIJA MLADOG MASLINOVOG ULJA OTOKA ČIOVA - BERBE 2017.
Željka Ninčević / datum: 17. 3. 2018. 19:06

U organizaciji Udruge maslinara „ČIOVKA“ - Slatine, u suorganizaciji Hrvatske poljoprivredno - šumarsko savjetodavne službe - ispostava Trogir, te uz podršku i učestvovanje Učeničke zadruge „PRIZIDNICA“ naše škole, Udruge za zaštitu kulturne baštine - Slatine, M.O.Slatine , te uz sponzorstvo tvrtki „UNICHEM AGRO d.o.o - Jakovlje i“ AgroChem MAKS d.o.o.“- Zagreb, danas se u sali Doma kulture – Slatine, održala V. Prezentacija mladog maslinovog ulja otoka Čiova – berbe 2017.

Nakon edukativno stručnih predavanja i prezentacije rezidbe koje su održale gđa. Božena Beljan, dipl. ing. agr., gđa. Mirjana Perica, dipl. ing. agr. i gđa. Nikolina Tomaš, mag. ing. agr., dodijeljene su nagrade. Prema rezultatima fizikalno – kemijskih i senzorskih ispitivanja, naše ulje je ocijenjeno kao ekstra djevičansko maslinovo ulje, na što smo posebno ponosni. Bila je ovo prigoda i da predstavimo i ostale proizvode naše zadruge: ulje gospine trave, eko – sapune, te prigodne uskrsne pisanice. Posjetitelji našeg izložbenog prostora bili su oduševljeni kreativnošću naših zadrugara.

 


[OPŠIRNIJE]Rezultati analize školskog maslinovog ulja
Željka Ninčević / datum: 16. 3. 2018. 14:39

Konačno su stigli rezultati. S ponosom možemo reći da je naše ulje ocijenjeno kao ekstra djevičansko maslinovo ulje!


[OPŠIRNIJE]Radionice izrade unikatnih suvenira
Željka Ninčević / datum: 20. 2. 2018. 11:47

Naši likovnjaci su cijelu školsku godinu bili aktivni sudjelovanjem u različitim radionicama na razini zadruge, ali i cijele škole. Najnovija ideja im je izrada unikatnog suvenira od gipsa kojim će predstaviti školu i naš otok posjetiteljima u ljetnim mjesecima.

Postavilo se pitanje kako i od kojeg materijala napraviti kalup koji će omogućiti veliki broj odljevaka. Istraživanjem smo došli do materijala koji se zove lateks, a to je zapravo prirodna guma. Prvo smo izradili od gline različite reljefe dimenzija 10 x 10 cm i debljine do 7,8 mm. Zatim smo lateks nanosili u slojevima kistom čekajući da se prethodni sloj osuši 10-tak minuta. Slojeva se može nanijeti i 15-tak. Važno je da kalup bude što deblji kako bi bio što čvršći kako se ne bi savijao prilikom ulijevanja gipsa u kasnijoj fazi. Jedan dio radova smo ubrzali tako što smo reljef od gline stavili u napravljeno korito čija visina prelazi visinu reljefa. Tada smo jednostavno ulili prirodnu gumu u korito i ostavili 48 sati da se dobro osuši. Ovaj način je brži, ali se potroši nešto više lateksa.

Prije ulijevanja gipsa u kalupe, obložili smo ih tankim slojem sapuna kako se ne bi lijepilo. Pokušali smo i bez sapuna i odljevci su bili jednako uspješni. U zamiješani gips dobro je dodati malo drvofiksa kako bi smjesa bila čvršća. Nakon što nam se gips osušio (24 sata), radove smo bojali akrilnim bojama. Motivi su nam bili kruh, masline, brodovi i ribe. Neke radove koji nisu imali svoju pozadinu smo lijepili uz pomoć drvofiksa na šperploču gdje smo napravili dvije rupice kroz koje smo provukli konop i tako omogućili stavljanje reljefa na zid.

Divan unikatni suvenir, zar ne?


[OPŠIRNIJE]Pokladni utorak
Željka Ninčević / datum: 13. 2. 2018. 14:46

Prodefilirali su maškarani učenici i učitelji našim mjestom i malo koga ostavili ravnodušnim – skakalo se, pjevalo, plesalo, dodijeljene su nagrade najkreativnijim maškarama, a najviše oduševljenja izazvalo je čitanje optužnice za zloglasnog ovogodišnjeg Krnju u liku E-dnevnika:

1. Draga djeco, i roditelji svi

Došli smo optužnicu podignuti.

Ovog Krnju što bježi od rada

Treba hitno spaliti sada. 

2. Umjesto da pomaže da se stvari riješe,

On stalno radi greške.

E - dnevnik nam u školu donio

I time djetinjstvo odnio. 

3. E – dnevnik nam pomuntnju stvara,

Zato mora u vatri da odgovora.

Sve jedinice sad se vide stalno

I roditelji ovisni su o njemu nenormalno.

4. Nema više izmotavanja ni uživanja,

Patimo od stalnog nadgledanja i čitanja.

Strepimo od upisa ocjena novih

Ni vikendom nismo slobodni od bilješki bolnih. 

5. E – dnevnik nam je donio hrpu briga

I moramo stalno biti u društvu knjiga.

Roditeljima skrivamo šifre nove

Pa  noću promatraju ocjene ko sove. 

6. Svaki izostanak crveni se bolno

I nema opravdanja koje zvuči dobro.

Svaka ocjena se vidi u sekundi

I zacrvenimo kao da smo ljeti u zimskoj bundi. 

7. Nije nam lako otkad je tu,

E – dnevnik je zlikovac i neprijatelj djece

Oruđje za masovno uništenje,

I treba mu zabraniti korištenje. 

8. Zato ga spaljujemo s ocjenama svim,

Bilješkama, izostancima i opaskama tim.

Neka gori s našim jadom i strahom

I neka nestane s vatrenim tragom. 

9. Želimo svijet bez ocjena i dnevnika,

Želimo učenje bez neuspjeha i književnika,

I zato će Krnjo u vatri nestati

I naše brige će odjednom prestati!

Optužnica je jasna, Krnjo je proglašen krivim, te je na opću radost izgorio u prah i pepeo. A upravo je likovna grupa naše zadruge izradila ovog spektakularnog Krnju.

Više u fotogaleriji...


[OPŠIRNIJE]Radionica izrade sapuna
Željka Ninčević / datum: 23. 1. 2018. 10:03

Naši zadrugari već nekoliko godina sudjeluju u radionicama izrade eko sapuna. Sam proces je prilično brz (hladni postupak), ali je potrebno 3 - 4 tjedna da sapun sazrije te da se u potpunosti završi proces saponifikacije. Za naše ekološke sapune koristimo ekstra djevičansko maslinovo ulje iz školskog maslinika. Miješanjem ulja sa natrijevom lužinom stvara se fina emulzija u koju dodajemo glinu, koja osim ljekovitih svojstava daje i boju sapunu, te eterična ulja. Sapun se u kalupu stisne za 24 sata, a zatim se reže i ostavlja da sazrije.

Naši sapuni su postali prepoznatljivi proizvod učeničke zadruge. Ako ima još netko tko ih nije probao na vlastitoj koži, požurite u školu po svoj primjerak. Koža će vam biti zahvalna!

 


[OPŠIRNIJE]Posjet Domu za starije "Slatinski dvori"
Željka Ninčević / datum: 18. 12. 2017. 14:21

Inicijativom naših zadrugara, posjetili smo štićenike Doma za starije i nemoćne Slatinski dvori, te ih razveselili prigodnim darovima. Proveli smo ugodno poslijepodne slušajući priče iz njihovih mladih dana, kojih se začudo sjećaju, kao da su se dogodile jučer. Rado su i zapjevali s našim učenicima. Bio je to susret u kojem je spojena mudrost i iskustvo sa mladošću i zaigranosti. Rado ćemo opet doći u posjet, na obostano zadovoljstvo. Do tada, ostanite nam zdravi i veseli!

 


[OPŠIRNIJE]Mali božićni sajam
Željka Ninčević / datum: 17. 12. 2017. 11:55

Već tradicionalno, i ove smo godine, posljednju nedjelju pred Božić, ispred crkve za naše mještane pripremili malu prodajnu izložbu učeničkih radova. Uz maslinovo ulje i eko - sapune, proizvode naših zadrugara, našli se tu i božićni ukrasi, snježne kugle, anđeli, snjegovići i sobovi.

Hvala roditeljima koji su se odazvali našoj maloj akciji, te tako pomogli rad učeničke zadruge Prizidnica!


[OPŠIRNIJE]Božićne radionice za Dan škole
Željka Ninčević / datum: 6. 12. 2017. 14:52

Danas smo obilježili 104. - tu obljetnicu rada naše male škole, već tradicionalno na blagdan sv. Nikole. Čizmice su se sinoć čistile punom parom i ostavljale na prozorima, kako bi jutros bile pune poklona. Čak smo i u školi jutros pronašli slatkiše za djecu i za učitelje, što znači da smo svi bili jako dobri.

Dan smo započeli kreativnim radionicama naših likovnjaka zadrugara. Izrađivali smo snježne kugle, okićene borove, sobove, anđele, kuglice za bor, čaše,… i pripremili malu prodajnu izložbu u atriju škole. Prihodi od prodaje služe za nastavak rada i kupnju novih materijala za našu zadrugu.

Hvala svima na suradnji, učenicima - zadrugarima na radosti druženja i toplim osmijesima, učiteljima – voditeljima sekcija na požrtvovnosti i odanosti poslu, a roditeljima na pomoći i poticanju svih nas da budemo svakoga dana sve bolji.


[OPŠIRNIJE]Berba maslina
Željka Ninčević / datum: 2. 11. 2017. 18:42

Već neko vrijeme naši mještani beru masline, a već po tradiciji i mi smo se odlučili na berbu danas, dan iza blagdana Svih svetih. Urod nam je i ove godine dobar, masline su zdrave, oko 30 % ih je promijenilo boju, pa se nadamo da smo odabrali pravo vrijeme za berbu. Zajedničkim snagama svih učenika i učitelja, naše masline su pobrane za dva sata. Preradili smo ih isto poslijepodne u našoj Uljari na Portu, gdje su nas ljubazni djelatnici proveli kroz pogon, i naučili sve što bismo trebali znati o preradi maslina, te nam kao i obično poklonili preradu, na čemu im od srca zahvaljujemo. 204,4 kg maslina dalo je 31,8 litara djevičanskog ulja. Ulje će uskoro na analizu, a nadamo se dobrim rezultatima. 

Hvala našim učenicima i učiteljima na trudu, marljivosti, upornosti i međusobnoj suradnji!


[OPŠIRNIJE]Dani kruha - Malinska, otok Krk
Željka Ninčević / datum: 15. 10. 2017. 11:35

Diljem Lijepe Naše održavaju se dvadeset i šesti put po redu Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje. Ekološki smisao ovog projekta je, kroz izložbu plodova zemlje iz svih naših krajeva, ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti. Starinski načini pripreme kruha i drugih plodova zemlje, uz izložbu starih pribora i alata za pripremu kruha i obradu zemlje, imaju za cilj očuvati običaje našeg naroda, kao dio nacionalne kulturne baštine. Uz ekološku i kulturološku dimenziju, izložbom i štovanjem kruha koji je simbol životne i duhovne snage, iskazuje se i važna duhovna dimenzija ovog projekta.

Pozvani smo i ove godine na središnju svečanost Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje na državnoj i svehrvatskoj razini u Malinsku na otoku Krku. Naši osmaši zadrugari Izabella, Antonija i Vedran u pratnji učitelja likovne kulture Tomice Jadronje su uspješno predstavili proizvode, običaje i tradiciju našega kraja. Sudjelovali su u procesiji sa pronosom darova, te na svečanoj Svetoj misi u župnoj crkvi sv. Apolinara. Upoznali su učenike, običaje i tradiciju raznih krajeva Lijepe naše, i vratili se kući obogaćeni još jednim lijepim iskustvom.

 


[OPŠIRNIJE]Dani zahvalnosti za plodove zemlje
Željka Ninčević / datum: 13. 10. 2017. 12:57

Dani kruha, a u punom nazivu Dani zahvalnosti za plodove zemlje, obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Današnji sunčani petak smo posvetili zahvali na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine  bili podareni.

Petašice Paula Baras i Anamarija Pecolaj su nam pročitale zanimljivosti o Danima kruha, a potom je Karlo Franić pročitao pjesmu o kruhu. Točno u podne je župnik don Ante Čulić blagoslovio plodove zemlje, a dio će učenici nositi u Malinsku na otoku Krku gdje se u nedjelju održava  Svehrvatska smotra Dana kruha na kojoj želimo potaknuti svijest o važnosti očuvanja biološke raznolikosti naše domovine.

Inače, legenda kaže  da je prvi je kruh nastao  sasvim slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat možete pretpostaviti: tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada.

Na suncu nam one zriju.
Drago Sunce, zemljo draga,
Hvala Vam za Vaša blaga.
 


[OPŠIRNIJE]BLAGDAN GOSPE OD PRIZIDNICA
Željka Ninčević / datum: 10. 9. 2017. 11:54

Danas smo u prekrasnom svetištu Gospe od Prizidnica, proslavili svetkovinu Imena Marijinog, blagdana koji svake godine privlači veliki broj vjernika, posebno pomoraca, kako bi ih Majka Božja pratila za vrijeme plovidbe.

I naši zadrugari su se na ovaj dan već tradicionalno predstavili proizvodima učeničke zadruge Prizidnica: ekstra djevičanskim maslinovim uljem iz školskog maslinika, uljem gospine trave, ekološkim sapunima od maslinovog ulja i još mnogim drugim. Uspješno su promovirali rad cijele škole, naših vrijednih učenika i učitelja. 


[OPŠIRNIJE]Berba lavande
Željka Ninčević / datum: 28. 6. 2017. 11:30

Naša lavanda iz školskog vrta je dozrela za berbu. Dio cvijeta smo ostavili na sušenju i nakon ljetnog odmora ćemo ga pakirati u vrećice za ormare, a dio smo odmah ispleli u mirisne košarice od lavande, koje ćemo također ostavili na sušenju.

Lavandu nazivaju mediteranskom kraljicom, a tu titulu je zaslužila brojnim ljekovitim svojstvima koje sadrži njezino eterično ulje upravo u mirisnim cvjetovima. Nas je umirila, pročistila nam tijelo i duh i sada smo spremni u potpunosti uživati u ljetnim praznicima. Do sljedeće školske godine…


[OPŠIRNIJE]Pripremanje ulja gospine trave
Željka Ninčević / datum: 26. 6. 2017. 10:58

Iako je nastava gotova, naši zadrugari su došli u školu, kako bi pripremili ulje gospine trave za sljedeću godinu. Jučer su prošetali mjestom, te ubrali žute cvjetove gospine trave. Cvjetove su stavili u staklensku te ih prelili ekstra djevičanskim maslinovim uljem iz školskog maslinika. Tako će stajati na suncu do početka sljedeće školske godine, kada će ulje postati lijepe crvene boje, a zatim će ga uliti u male bočice.

Ulje gospine trave spada u rijetke narodne lijekove koji imaju antibakterijsko, antivirusno i djelovanje protiv gljivica. Izvrsno je za vanjsku upotrebu za njegu lica i kose, ali i za liječenje opeklina i oštećenja kože jer ubrzava oporavak kože. Ulje u svom sastavu sadrži hipericin, tanine i flavonoide koji imaju protuupalno djelovanje, i kao takvo pomaže u epitelizacije kože, a koristi se za liječenje ožiljaka, akni i strija. Dokazana je učinkovitost ulja gospine trave u liječenju i saniranju upale mišića i živaca, reume, išijasa  i gihta. Potiče cirkulaciju i upotrebljava za opuštanje ili sportske masaže. Kod njege kože lica, ulje će pomoći u liječenju akni i prištića, ali i u liječenju ožiljaka i mrlja na licu. Važno je napomenuti da kožu tretiranu ovim uljem nikako ne izlažete izravno na sunčevu svjetlost jer postoji opasnost za nastanak mrlja i opeklina.


[OPŠIRNIJE]Naši proizvodi u ponudi u Turističkom uredu Slatine
Željka Ninčević / datum: 19. 6. 2017. 11:42

Svi proizvodi naših zadrugara, cijelo ljeto će biti izloženi i moći će se kupiti u Turističkom uredu u našem mjestu, te ćemo na taj način i mi dati doprinos boljoj turističkoj ponudi Slatina. Prvi utisci su odlični, turisti su jako zainteresirani za naše maslinovo ulje, sapune, ulje gospine trave, te vodič kroz Slatine na engleskom i talijanskom jeziku. Neki su nas i posjetili u školi, gdje su s oduševljenjem razgledali što sve naši vrijedni učenici i učitelji rade. Tako se nadamo da će naši proizvodi naći put do zadovoljnih korisnika u Italiji, Njemačkoj, Švedskoj pa čak i dalekoj Australiji i Kini.

 


[OPŠIRNIJE]Činimo male stvari, ali velikim srcem!
Željka Ninčević / datum: 13. 6. 2017. 14:17

heartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheartheart


[OPŠIRNIJE]ŠKOLE ZA AFRIKU
Željka Ninčević / datum: 5. 6. 2017. 13:48

"..možda je upravo sada u nekom malom afričkom selu rođeno dijete koje može postati najpoznatiji pisac modernog doba. U selu ne postoji škola pa možda to nikada nitko neće otkriti, a dijete će odrasti i nikada neće spoznati sve mogućnosti koje nosi u sebi..."(iz Vodiča za provedbu aktivnosti Projekta)

Već drugu školsku godinu provodimo Unicefov projekt Škole za Afriku. Dva osnovna cilja projekta su prikupljanje sredstava za školovanje djece u Africi ali i navikavanje na humano djelovanje. Vrlo važno je i osvještavanje svega ono što imamo a uzimamo zdravo za gotovo (hrana, voda, obitelj, škola, liječnička skrb i sl.). Na poticaj naših zadrugara, na učeničkom vijeću te na satovima razrednika kroz cijelu godinu radili smo na osvještavanju o problemima djece iz Afrike. U tome su nam puno pomogli materijali za provedbu projekta i to osobito radne bilježnice. Isto tako, 15. svibnja u prekrasnom ambijentu Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika  u Splitu  otvorena je smotra preventivnih programa. Na plakatu koji smo mi izložili poseban dio zauzima upravo rad na ovom projektu jer smatramo da radom na prevenciji možemo razviti humane vrednote kod učenika.

Ovaj mjesec prikupljamo po 5 kn za djecu Afrike. Prikupljena donacija bit će uplaćena na Unicefov račun te se nadamo da će pripomoći u otvaranju škola i osiguravanju kako toplog obroka na mjestu obrazovanja tako i zdravstvene skrbi za ovu djecu.


[OPŠIRNIJE]Posjet Domu za starije "Slatinski dvori"
Željka Ninčević / datum: 29. 5. 2017. 14:00

Posjet štićenicima Doma za starije i nemoćne Slatinski dvori, već je postao tradicija koju redovito provode zadrugari - članovi školskog zbora sa učiteljem Nikolom Rušinovićem. Tako su im i ove godine pripremili prigodne poklone i otpjevali nekoliko pjesama. Svojim posjetom, unijeli su im malo radosti i omogućili da barem nakratko zaborave svakodnevne brige i probleme.

„Nije važno koliko je godina u našem životu, nego koliko je života u našim godinama.“ (Abraham Lincoln)


[OPŠIRNIJE]Pjat pun jubavi i zdravja
Željka Ninčević / datum: 27. 5. 2017. 15:09

Iskoristili smo ovu sunčanu subotu kako bismo se malo odmorili od završnog učenja i posvetili dan humanitarnom djelovanju, odnosno proveli smo naš projekt Pjat pun jubavi i zdravja. Dan je bio divan i s radošću možemo reći da smo prikupili ukupno 5000 kn za dobrotvornu udrugu koja je dio je međunarodnog projekta Mary's Meals, a poznata je po prehrani školske djece u najsiromašnijim zemljama svijeta.

Zadnji startni broj koji smo zalijepili je 111, no bilo je mnogo ljudi koji su sudjelovali s donacijama ali nisu zbog obveza ili zdravstvenih razloga sudjelovali u samoj utrci. Utrka je bila vesela i šarena, puna šetača, biciklista i nekolicine onih koji su se odvažili i trčati ovu rutu dugu nešto više od 4 km, od slatinske župne crkve do poznatog svetišta Gospe od Prizidnica.

Na cilju su nas dočekali učenici i učitelji koji su promovirali još jedan školski projekt - Mi jedemo odgovorno. Putem do cilja smo nailazili na niz pitanja koja su nas informirala o zdravom i odgovornom odnosu prema prehrani. Najbrža natjecateljica je bila Mia Vakante koja je vozila bicikl, a najbrži trkači su bili Ivan Perić i Marin Franić.

Na cilju smo se zabavili igrajući stare dalmatinske igre na koje su nas podsjetili članovi Udruge Zajedno iz Splita. Usput smo se okrijepili na štandu s domaćom hranom, a predstavili smo i proizvode naše Učeničke zadruge Prizidnice. U crkvi je zatim održana projekcija dokumentarnog filma Generacija nade prije koje su nas članovi Dječjeg župnog zbora Slatine počastili s par pjesama. Film Generacija nade je predstavio priče o nekoliko mladih ljudi koji, nakon što su kao djeca uživali u Marijinim obrocima, sada čine dio nove generacije koja pronalazi svoj glas i počinje graditi bolju budućnost.

Zahvaljujemo don Anti Čuliću, voditeljici malog crkvenog zbora Vesni Maglica, DVD-u Slatine, Udruzi Zajedno i Gradu Splitu, a posebno voditeljici Dječjeg gradskog vijeća, gospođi Anđelki Visković za njene savjete, poticaj i podršku u ovom i drugim projektima u kojima smo sudjelovali. Zahvaljujemo naravno i svima vama koji ste bilo donacijama bilo sudjelovanjem u programu ili pripremom zdravih zalogajčića pomogli da prikupljeni iznos bude što veći. Naravno puno hvala i svim promotorima naše akcije: Gradskom radiju Trogir, Narodnom radiju, Trogirskom portalu, Slatine portalu, Radio Dalmaciji, Radio Suncu i Radio Splitu te Mreži TV  i TV Jadranu, kao i portalima: Slobodna Dalmacija, Crveni križ Split, Caritas splitsko - makarske nadbiskupije, portalu Civilizacija ljubavi, te tvrtki Naturala d.o.o. koji su nam donirali izvorsku vodu s rijeke Cetine. Od srca hvala i svima koji su htjeli ostati anonimni a dijelili su našu facebook stranicu i informaciju o samoj utrci gdje god su stigli.

Pozivamo vas da nam se pridružite i sljedeće godine, zadnju subotu u mjesecu svibnju i širite ovaj val dobrote i ljubavi!

Više fotografija u fotogaleriji!


[OPŠIRNIJE]Zeleni korak
Željka Ninčević / datum: 17. 5. 2017. 12:06

I ove smo godine na poticaj naših zadrugara, odlučili sudjelovati u dm – ovoj akciji Zeleni korak, akciji prikupljanja i recikliranja starog papira. Koliko smo stabala spasili od sječe procijenite sami: prikupili smo 2 400 kg starog papira, kojega su djelatnici Unija papira danas preuzeli. Budući da je ova akcija natjecateljskog karaktera, željno iščekujemo rezultate. Možda nam zelene odluke naših malih ekologa donesu vrijedne nagrade za trud i ekološku osviještenost.

 


[OPŠIRNIJE]Projekt Pjat pun jubavi i zdravja predstavljen na MREŽI TV
Željka Ninčević / datum: 13. 5. 2017. 15:11

Učenica Nikolina Škrobica i pedagoginja Nataša Trebotić predstavile su projekt Pjat pun jubavi i zdravja na MREŽI TV. Osvrnule su se na glavnu misiju i viziju projekta. Podsjetimo se, naša škola provodi projekt kojeg su osmislili vjeroučiteljica Slavenka Barada i učenici osmog razreda, a u okviru kojeg će se 27. svibnja održati humanitarna utrka. Na sam dan utrke polazi se iz Slatina gdje će u župnoj crkvi u 8 sati biti održana sveta misa za Marijine obroke, humanitarnu organizaciju koja toplim obrokom svakodnevno hrani preko pola milijuna djece diljem svijeta. Potom će se izvršiti prijava sudionika kao i prikupljanje dobrovoljnih priloga koji će biti uplaćeni na račun međunarodne humanitarne organizacije Marijini obroci. Utrkivati se može biciklom, pješke, trčanjem, rolama i slično, a cilj je što prije stići od crkve u Slatinama do Gospe od Prizidnica gdje će za sudionike utrke Udruga Zajedno organizirati stare dalmatinske igre. Isto tako sve sudionike čeka prigodni glazbeni program kao i gledanje dokumentarnog filma Generacija nade.

Inače, projekt Pjat pun jubavi i zdravja je sestrinski projekt projekta Mi jedemo odgovorno kojeg vodi ravnateljica Željka Ninčević u suradnji sa svim učiteljima. Misija projekta Pjat pun jubavi i zdravja je prikupljanje donacija za Marijine obroke s ciljem da se svaku godinu zadnju subotu u svibnju organizira humanitarna utrka za Marijine obroke, čime se promovira zdrav načina življenja, humano djelovanje i obiteljsko druženje u prirodi.

Svi ste dobrodošli, podržite Marijine obroke, učeničko poduzetništvo i vrijedan rad naših djelatnika. Više informacija možete dobiti na facebook stranici: https://www.facebook.com/pjatpunjubavi/

Zahvaljujemo svim medijskim pokroviteljima koji su podržali našu akciju: Mreži TV, Radio Trogiru, Radio Suncu, Radio Splitu i Trogirskom portalu.


[OPŠIRNIJE]Smotra učeničkih zadruga
Željka Ninčević / datum: 5. 5. 2017. 18:10

U prodajnom centru City Center One u Splitu, danas je održana 29. Smotra učeničkih zadruga Splitsko - dalmatinske županije. Na Smotri je sudjelovalo 37 učeničkih zadruga, a zadrugari su se potrudili pokazati i predstaviti bogatstvo svoje kulturne i povijesne baštine. Naša zadruga je uz već poznate proizvode predstavila i jedan novi – kuharicu "Proljetni zalogajčić“, te praktičan rad – izradu mozaika, kojeg ćemo ugraditi u veliki ljudski sunčani sat na školskom dvorištu.

Rad zadruge su predstavili su učenici 7. razreda: Izabella Garić, Marija Andrijolić i Vedran Grgurević, sa voditeljicama Anom Madunić i Jasnom Šapinom. 

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju