preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Tražilica
Korisni linkovi
 

 

 

 

Mrežni školski list

PODCAST

YouTube Škole

Ča je za obid?

Knjižnica na mreži

Natječaji za IUN

 

Upisi 2024./2025.

Kamo poslije OŠ?

Natječaji

natjecaji

Novosti iz zadruge
Prodajna izložba proizvoda na proslavi 110. rođendana Škole
Željka Ninčević / datum: 6. 12. 2023. 17:07

Naši zadrugari su u predvorju Škole izložili proizvode učeničke zadruge: maslinovo ulje, ulje gospine trave, eko - sapune, društvenu igru "Zaigrajmo trlju", pregaču "Ča je za obid?", te nove proizvode, ručno rađeni nakit od žice i perlica. Posjetitelji su bili oduševljeni!


[OPŠIRNIJE]



Berba maslina 2023.
Željka Ninčević / datum: 8. 11. 2023. 14:57

Danas smo iskoristili malo lijepog vremena kako bi pobrali masline u školskom masliniku. Svi razredi su se vrijedno pripremali, kako bi baš oni osvojili nagradu za najbolji razred na berbi maslina. Ocjenjivala se vještina branja, međusobna suradnja i ponašanje. Međutim, maslina je bilo malo (još se pitamo je li krivac vjetar ili netko drugi), pa je berba završila vrlo brzo. Ukupno 63 kg, koja smo odmah odnijeli na preradu. A pobjednici su sa istim brojem bodova 1. i 2. te 3. razred u razrednoj nastavi, a u predmetnoj nastavi su pobijedili učenici 6. razreda. Čestitke svima na trudu, upornosti i suradnji!

Pogledajte i kratki video zapis klikom na poveznicu: Berba maslina 2023.


[OPŠIRNIJE]



35. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Poreču
Željka Ninčević / datum: 29. 9. 2023. 20:17

Naše osmašice Marina Andrijolić i Matilda Klaus su sa knjižničarkom Teom Radić od 26. do 29. rujna boravile u Poreču, gdje su predstavile rad naše učeničke zadruge na Državnoj smotri učeničkih zadruga. Pokazale su svima naše pregače i online kuharicu, sudjelovale su na raznim radionicama, upoznale se s zadrugarima iz raznih dijelova Lijepe naše te dobile puno novih ideja za daljnji rad. Našle su vremena i za šetnju predivnim Porečom. Svakako, izvrsno iskustvo koje ih je obogatilo u svakom pogledu.


[OPŠIRNIJE]



Traverše
Željka Ninčević / datum: 1. 9. 2023. 14:33
Lipo li je svratiti u restoran Mali Porat u Slatinama i vidit naše školske traverše ❤️ A i pojist čagod lipog 🍲🥣


[OPŠIRNIJE]



Prodajna izložba proizvoda na završnoj priredbi
Željka Ninčević / datum: 21. 6. 2023. 13:02

Naši roditelji i mještani danas su u dvorani Mjesnog odbora mogli pogledati završnu priredbu naših učenika, te kupiti neki od proizvoda naše zadruge. Hvala svima na suradnji, nastavljamo s aktivnostima u sljedećoj školskoj godini.


[OPŠIRNIJE]



Festival izvrsnosti - CIBA i CIPO
Željka Ninčević / datum: 5. 6. 2023. 22:13

U OŠ kraljice Jelene u Solinu danas je službeno otvoren Festival izvrsnosti, gdje smo imali priliku predstaviti prva dva od ukupno četiri ovogodišnja projekta u suradnji s Centrom izvrsnosti. Na Sajmu učeničkih proizvoda u okviru projekta Dalmatinski suvenir i Centra izvrsnosti poduzetništva, naše Matilda i Marina su predstavile rad učeničke zadruge Prizidnica. Naš izložbeni prostor sa proizvodima zadruge je zainteresirao mnoge posjetitelje. Čak su i župan Blaženko Boban i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ Tomislav Đonlić skenirali QR code i uživali u receptima iz naše online kuharice nastale u sklopu projekta Ča je za obid?. A ekipa s TV Jadrana je snimila zanimljivi prilog s našim zadrugarkama.

Kroz Centar izvrsnosti baštine i program Čuvari baštine, naši Ana i Filip su predstavili projekt Iz bakine škrinjice znanja i mudrosti, cjelogodišnju avanturu, radionice i aktivnosti.

Čestitke svim sudionicima, a posebno našim učenicima! 🎊🙌❤️


[OPŠIRNIJE]



Svi na Festival izvrsnosti!
Željka Ninčević / datum: 29. 5. 2023. 13:02

Naš CIMAJ tim predstavlja video pozivnicu na Festival izvrsnosti Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije koji će se održati od 5. do 7. lipnja 2023. u solinskoj Gradini, a gdje ćemo predstaviti čak 4 projekta: Dalmatinski suvenir - pregača i online kuharica "Ča je za obid?"; Čuvari baštine - Mudre glave, mlade ruke - "Iz bakine škrinjice znanja i mudrosti"; RAST - "RASTimo zajedno!" i CIMAJ - "Glas iz Slatina daleko se čuje". Dođite vidjeti izvrsnost na djelu! 👌🌟

Pogledajte i "genijalne mini vijesti" naših učenika, te objavu na Dalmatinskom portalu. Očekujemo vas na Festivalu izvrsnosti!


[OPŠIRNIJE]



Županijska smotra učeničkih zadruga
Željka Ninčević / datum: 26. 5. 2023. 20:41

U trgovačkom centru Mall of Split danas je održana županijska Smotra učeničkih zadruga. Naše vrijedne zadrugarke Marina Andrijolić i Matilda Klaus su predstavile Učeničku zadrugu Prizidnica i ovogodišnje proizvode - pregaču i tradicionalne slatinske recepte u online kuharici. Na maštovitim i bogatim izložbenim prostorima predstavilo se ukupno 35 učeničkih zadruga, a upravo naša Prizidnica je osvojila 3. mjesto te će naš projekt predstaviti u rujnu na Državnoj smotri zadruga u Karlovcu! 💪👏💪😍🎉

Čestitamo svim našim zadrugarima, malim i velikim te od ❤️ zahvaljujemo svim mještanima i roditeljima na velikom doprinosu u našem projektu!


[OPŠIRNIJE]



Pripreme za županijsku smotru učeničkih zadruga - ČA JE ZA OBID?
Željka Ninčević / datum: 15. 5. 2023. 12:18

Sve je spremno za županijsku smotru učeničkih zadruga koja će se održati 26. 05. 2023. u Mall of Split. Naše pregače su gotove, 100 komada je isporučeno Centru izvrsnosti SDŽ, a ostatak ćemo koristiti za promociju naše zadruge. Pogledajte što su sve radili naši zadrugari u protekloj godini:

Izvješće o radu - razdoblje od županijske smotre 2022. do županijske smotre 2023.

Pisani prikaz praktičnog rada

Klikom na sličicu ispod pogledajte i video praktikum projekta "Ča je za obid?".

Veselimo se sudjelovanju na županijskoj smotri i nadamo se da će županijsko povjerenstvo prepoznati i nagraditi naš trud.


[OPŠIRNIJE]



Godišnja smotra maslinara otoka Čiova 2023.
Željka Ninčević / datum: 13. 5. 2023. 20:48

Na godišnjoj Smotri maslinara otoka Čiova Učenička zadruga Prizidnica je dobila priznanje za dugogodišnju suradnju i promicanje Udruge Čiovka! Čestitke svim malim i velikim zadrugarima! 🎖️


[OPŠIRNIJE]



IX. Prezentacija mladog maslinovog ulja otoka Čiova - berba 2022.
Željka Ninčević / datum: 10. 5. 2023. 13:10


[OPŠIRNIJE]



Slano i slatko – bob na lešo i najboje fritule u mistu
Željka Ninčević / datum: 9. 5. 2023. 15:57

Opet se kuva u našoj školici ❗ Kad bi dilili nagrade za škole koje najviše guštaju u spremanju i kušanju jela, mi bi bez konkurencije bili prvaci! A triba neko i guštat! A evo kako nan je bilo. Došli su nan barba Ivan Dorić i barba Vlado Andrijolić. Barba Vlado je kuva bob na lešo, a barba Ivan svoje poznate fritule – najboje u mistu.

Pa prvo slano. Najprvo smo išli u nabavu namirnica. A šta mislite di? U vrtal od barba Vlade! Iskopali smo malo patade, ubrali malo boba i mlade kapulice. Lipi niki dućan! Sve zeleno i mirisno. Patadu smo očistili i stavili kuvat u vodu. Očistili smo i zrna boba i malo kasnije i njih ubacili kuvat. I nakon 10-tak minuti smo sve lipo procidili, malo zgnječili patadu da da gušt i dodali nasickanu mladu kapulicu, sol, papar i maslinovo uje. Bilo je za prste polizat!🍴🍲🍛🥘🌽🥔🥑🍅🍞🥐🥖🍪

A onda je na red došlo i slatko. Najboje fritule u mistu – svi kažu. Barba Ive je pravija tri doze, jer ima nas puno ča volimo fritule. Tribala su mu 3 jaja, 3 vanilij šećera, 3 žlice šećera, malo soli, 3 žlice ruma, 3 praška za pecivo, 27 žlica brašna, pola kila čvrstog jogurta, nagratana kora od 3 domaća limuna, 30 deka suvica i malo ekstrakta za sirnice. Zamisija je sve i peka ih na vrućen uju. I onda ih je malo još zasladija sa šećeron u prahu. E, svitu moj, kako su vonjale i kako su bile ukusne. Ma, nije lako učit kad ovako vonja. 🍳🍲🥙🍰🍧🍦🍮

Fala barba Vladi i barba Ivanu ča su nan kuvali i ča su nosili naše nove traverše. Fala in od srca ča su nan pokazali kako guštat u kuvanju. A svitu moj, boje ćete znat skuvat ako pogledate video ricetu!

Glavni kuvari: barba Vlade Andrijolić i barba Ivan Dorić

Pomoćni kuvari i kušači: učenici OŠ Slatine


[OPŠIRNIJE]



Rezidba u školskom masliniku
Željka Ninčević / datum: 5. 5. 2023. 13:54

Naši učenici zadrugari s učiteljem Dujom su danas iskoristili lijepo vrijeme i sudjelovali u rezidbi u našem masliniku. Očistili su grane od "vodopija" koje crpe vodu i hranu našim maslinama. Nadamo se dobrom urodu!


[OPŠIRNIJE]



Trlja - primjer dobrog proizvoda Učeničke zadruge na ŽSV za Učeničke zadruge
Željka Ninčević / datum: 29. 4. 2023. 14:26

Naša ravnateljica je danas na ŽSV učeničkih zadruga predstavila prošlogodišnji proizvod - društvenu igru "Zaigrajmo trlju". Obrazložila je kakvo istraživanje je prethodilo izradi, kako je doprinjela suradnja s CI SDŽ i kako je protekao onaj poznati prošlogodišnji turnir u igranju trlje. Usput je malo i promovirala našu zadrugu Prizidnica i pohvalila vrijedan rad i trud naših zadrugara.


[OPŠIRNIJE]



Prepoznavanje i branje bilja s Antonom Rudanom
Željka Ninčević / datum: 28. 4. 2023. 18:17

Danas je u Slatinama za naše učenike – zadrugare održana proljetna radionica „Prepoznavanje i branje bilja” koju je vodio Anton Rudan, autor dokumentarno avanturističkog televizijskog serijala „Lovac na bilje” i veliki poznavatelj biljaka. Kroz svoje dokumentarce dotaknuo je živote mnogih upoznajući ih s ljepotama hrvatskog krajolika i njenom florom, te stilom života koji se još uvijek može živjeti ovdje na planetu i sada. Sudjelovanjem na vrlo zanimljivoj i poučnoj radionici, učenici su praktično primjenjivali stečena znanja, ali su stjecali i praktične vještine kao prepoznavanje različitog bilja, uočavanje okusa bilja, kako i koliko bilja ubrati na jednom lokalitetu te vještine preživljavanja u prirodi.

Nakon radionice prepoznavanja i branja bilja, uslijedila je kuharska radionica koju je vodila Ivana Orešić, autorica knjige „Putopisna kuharica globalne proždrljivice” u domu Nikice Domić, voditeljice Udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine Slatina. Cilj radionice je bio prikazati kako se ubrano bilje može koristiti kao začin i kako općenito pripremati ukusna veganska jela. Učenici su tako imali prilike uživati svim osjetilima u četiri slijeda i desertu. Kuharica ih je dočekala s aromatiziranim kruhom s vrijeskom te vodom koja je aromatizirana kaduljom. Uslijedilo je predjelo koje činio humus, grašak, kadulja, motar i šparoge. S obzirom da je kuharica povjesničarka, ispričala je učenicima nešto i o povijesti jela, osobito mediteranske kuhinje. Tako su učenici imali prilike kušati hladnu juhu od rajčica s karameliziranim crvenim lukom, prepečenim kruhom s bijelim lukom, cvjetićima kadulje i divljim lukom. Uslijedilo je jelo koje su činile šparoge s pireom od bijeloga graha s tostiranim bademima, karameliziranom mrkvom i krekerima od koprive. Potom su učenici imali čast kušati posebne lazanje, a kuharica je koristila i ciklu za posebnu boju tijesta. Uz lazanje s ciklom, imali su i pire od batata. Za desert je učenike kuharica razveselila moussom od čokolade s mangom. Zanimljivo je da se u svim jelima koristilo ubrano i prikupljeno bilje što je osvijestilo učenicima bogatstvo njihovog okruženja i svijest o potrebi očuvanja tradicionalne pripreme jela i bilja.

Radionice su održane u sklopu projekta „Čuvari baštine – Iz bakine škrinjice znanja i mudrosti" te su izvrstan primjer kako se prenošenjem znanja i vještina starijih generacija na mlade može očuvati tradicija i kultura, ali i educirati nove generacije o važnosti života u skladu s prirodom.

Evo i kratkog video uratka. Dobar tek!


[OPŠIRNIJE]



Projektni dan – Dan planeta Zemlje
Željka Ninčević / datum: 21. 4. 2023. 12:55

Projektni dan posvećen obilježavanju Dana planete Zemlje održan je u našoj maloj školi u petak 21. travnja 2023. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite okoliša i promicanja ekološke svijesti među učenicima i lokalnom zajednicom. Obilježavanje je započelo predavanjem učiteljice Marine Ležaje o važnosti obilježavanja Dana planeta Zemlje i izazovima s kojima se suočava cijeli svijet. Zatim smo krenuli u Park Miljenka Smoje koji smo čistili s učiteljicama Marinom Ležajom, Ileanom Šimin i Josipom Parčinom. Tamo smo se podijelili u skupine te razvrstavali otpad i odložili ga u odgovarajuće spremnike.

Nakon čišćenja parka, krenuli smo na igralište na Portu gdje smo se pridružili učenicima 7. i 8. razreda koji su s učiteljima Jelenom Burazin i Dujom Jurkovićem imali zanimljiv zadatak - prebojati grafite po tribinama u boje HNK Hajduka. To nam se jako svidjelo i ubrzo smo vidjeli kako male akcije osvježavaju i uljepšavaju izgled tribina.

Kad smo završili s uređivanja igrališta, pokupili smo otpad na velikom igralištu i obližnjem dječjem igralištu, te smo ga razvrstali i odložili u odgovarajuće spremnike. Kako bismo dodatno uljepšali igrališta, postavili smo ekološke superjunake kao motivaciju za bolji odnos prema okolišu. Superjunaci su bili rezultat kreativne radionice u sklopu projekta RASTimo zajedno! Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije s ciljem promicanja odgovornog ponašanja u mjestu. Učili smo kako otpad nije smeće i kolika je važnost razvrstavanja otpada te kako je odgovorno odlaganje u odgovarajuće spremnike važan korak u procesu recikliranja i smanjenja zagađenja okoliša. Također, uređivanje igrališta i izrada ekoloških superjunaka potiče kreativnost i osvještava činjenicu kako je briga za okoliš zajednički problem svih nas.

Nakon završenih aktivnosti na igralištima, krenuli smo s učiteljicama Irenom Cuculić, Ileanom Šimin i Ljiljanom Jelinić u šetnju prirodom kako bismo istražili okolicu škole te pronašli neke jestive i ljekovite samonikle biljke. S veseljem smo sudjelovali u aktivnostima vezanim za biljni svijet te smo iskopali biljke i presadili ih u školski vrt. Svaka biljka je označena imenom i svojstvima, kako bismo mogli naučiti o njihovoj važnosti i upotrebi.

Za to vrijeme, vrijedni učenici razredne nastave su sa svojim učiteljicama Antonelom Rađom, Nelom Sprečkić Kečom i Josipom Parčinom sudjelovali u kreativnim i poučnim radionicama na kojima su se upoznavali s održivim razvojem i razvijali ekološku svijest.

Dio učenika zadrugara: Marina Andrijolić, Matilda Klaus, Filip Škrobica, Roko Vantić, Sara Jerković i Ana Ćatipović s ravnateljicom Željkom Ninčević i knjižničarkom Teom Radić su imali posebnu priliku sudjelovati u izvanškolskoj aktivnosti u Splitu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Naime, sudjelovali su na radionici "Izolacija eteričnog ulja kadulje" koju su vodile redovita sveučilišna profesorica Valerija Dunkić i asistentica, profesorica Ivana Vrca. Donijeli smo listove kadulje ubrane u Slatinama, a kao nagradu smo ponijeli kući nekoliko mililitara dragocjenog eteričnog ulja kadulje. Upoznali smo se s tehnikama izolacije eteričnih ulja te smo naučili o važnosti očuvanja biljnog svijeta i korištenja biljnih resursa na održiv način. Zahvalni smo fakultetskom osoblju na vrlo zanimljivoj, korisnoj i poučnoj radionici!

Nakon radionice na fakultetu, posjetili smo tvornicu čokolade Nadalina u Splitu, gdje nas je ugostio vlasnik tvrtke, Marinko Biškić. Tamo smo se upoznali s magičnim procesom proizvodnje čokolade, od sirovih sastojaka do gotovih proizvoda. Tvrtka Nadalina je jedina u Hrvatskoj koja izrađuje čokoladu od zrna, tzv. „from bean to bar” koncept. Saznali smo zanimljivosti o čokoladi i njezinoj povijesti, a imali smo priliku sudjelovati u izradi vlastite čokolade te smo eksperimentirali s dodavanjem eteričnih ulja lavande i mente s čokoladom. Posebno nas dirnuo entuzijazam vlasnika, Marinka Biškića te smo još više zavoljeli omiljenu dječju slasticu. Zahvalni smo mu na super zanimljivoj i slatkoj radionici te se nadamo da će se i ostali uvjeriti koliko su čokolade ukusne i zanimljive. Ove dvije aktivnosti su se odvijale u sklopu projekta Čuvari baštine Centra izvrsnosti Splitsko dalmatinske županije.

Ovaj Projektni dan bio je odlična prilika za edukaciju o važnosti očuvanja okoliša te za poticanje odgovornosti prema zaštiti planeta Zemlje. Naša je škola pokazala primjerom kako odgojno-obrazovne institucije mogu biti aktivan sudionik u zaštiti okoliša te kako se djeca mogu educirati i potaknuti na odgovorno ponašanje od najranije dobi. Zanimljivu reportažu o našem Projektnom danu su objavili Dalmatinski portal, DalmacijaNews i DalmacijaDanas. Klikom na sličicu ispod poročitajte i članak sa portala skole.hr.


[OPŠIRNIJE]



RSS


preskoči na navigaciju