preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Tražilica
Korisni linkovi
 

 

 

 

 

Korisni linkovi

 

Natječaji za IUN

 

Kamo poslije OŠ?

Učenička zadruga Prizidnica

UČENIČKA ZADRUGA PRIZIDNICA

Naša učenička zadruga osnovana je godine 2000. (iako je postojala i od 1956.-1976., što doznajemo iz školskog Ljetopisa, nakon čega je prekinut njen rad), kada Školski odbor na prijedlog ravnateljice donosi odluku o njenom osnivanju.

U rad zadruge uključeni su svi učenici škole, s tim da se učenici prvog razreda tek upoznaju s radom zadruge, a učenici od II. do IV. razreda vrše lakše poslove. Učenici viših razreda vrše sve poslove u masliniku, zajedno sa razrednicima.

Slatinjani su uglavnom ribari, pomorci i poljoprivrednici, te su i učenici uvijek bili marljivi u obavljanju praktičnih poslova. Tako su svesrdno pomogli u čišćenju tih prostora, jer iako je škola imala maslinike na korištenje, oni su pun decenij bili zapušteni, a masline obrasle korovom. Prostor maslinika bio je zatrpan glomaznim otpadom i gotovo da stablima nije bio moguć pristup.

Trebalo je neizmjerno mnogo truda, muke i ustrajnosti da se zadruga ponovno osnuje, da se motiviraju učitelji, učenici i roditelji te da se realizira maslinarska sekcija.

Dvije generacije osmaša, i to šk.god 1998./99. i 1999./2000.  ponijele su najveći dio tereta oko čišćenja i uređenja, zajedno sa učiteljima škole.
Rad u Zadruzi djeci pomaže da se pripreme za rad u svojim obiteljskim maslinicima, te da stječu i primjene znanja o zadružnom organiziranju.
Mnogo truda je uloženo da se ostvari prva berba maslina, proizvodnja ulja, naprave etikete za boce s našim uljem, pronađu sponzori za sve te aktivnosti...

Zadruga ima 5 sekcija:

  •    školski vrt
  •    maslinarstvo
  •    likovna sekcija
  •    eko - etno sekcija
  •    turistička kultura

Za sve što planiramo i što bismo željeli učiniti da unaprijedimo rad naših zadrugara, potrebna su znatna materijalna sredstva, a za sve postignuto moramo zahvaliti entuzijazmu učitelja i roditelja, koji ga onda prenose i na djecu.
Zadruga redovito sudjeluje na Smotrama učeničkog zadrugarstva. Tako se svojim proizvodima predstavila na Smotrama u Primoštenu, Kaštel Starom, Biogradu n/m, Filip-Jakovu, Bliznoj, Poreču, Vrgorcu, Kaštel Lukšiću, Trilju, Dubrovniku, Puli, Zagrebu i Splitu.

Voditeljice pojedinih sekcija se stručno usavršavaju radom u radionicama u organizaciji Zajednice tehničke kulture, Agencije za odgoj i obrazovanje i MZOS-a.

   

preskoči na navigaciju