preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Tražilica
Korisni linkovi

SafetyNet je zabava za cijelu obitelj! Pokaži svoje znanje i zavladaj kvizom SafetyNet klikom na logo kviza koji se nalazi u desnom stupcu školske web stranice.

 

 

 

 

Kamo poslije OŠ?

Natječaji za IUN

 

Pedagoški kutak
Radno vrijeme pedagoga
Nataša Trebotić / datum: 11. 9. 2015. 19:29

 

Od ponedjeljka do petka 

(8.00 - 14.00)

natasa.trebotic@gmail.com

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]PJAT PUN JUBAVI I ZDRAVJA
Nataša Trebotić / datum: 13. 5. 2017. 08:36

IDEJA: Učenici 8. razreda

VODITELJICA PROJEKTA: vjeroučiteljica Slavenka Barada

RAVNATELJICA ŠKOLE: Željka Ninčević u suradnji sa svim razrednicima i učiteljima voditeljica  je krovnog projekta naše škole „Mi jedemo odgovorno.“ Pjat pun jubavi i zdravja mu je sestrinski projekt.

KOORDINATORICA UČENIČKOG VIJEĆA: pedagoginja Nataša Trebotić

GRAFIČKA UREDNICA (priprema plakatai materijala): učiteljica matematike i fizike Ana Vukadinović

FINACIJSKI PODRŽAO s 1000 kn: Grad Split putem sudjelovanja na natječaju BI-PI-TRI (Budi pokretač, budi poduzetnik, budi pobjednik) Dječjeg gradskog vijeća. Voditeljica DGK-a je Anđelka Visković.

SUDJELUJU SVI UČENICI I UČITELJI ŠKOLE

Pratite našu facebook stranicu

 


[OPŠIRNIJE]SMOTRA PREVENTIVNIH PROGRAMA
Nataša Trebotić / datum: 16. 5. 2017. 07:44

15. svibnja u prekrasnom ambijentu Muzeja hrvatskih areoholoških spomenika  u Splitu  otvorena je smotra preventivnih programa.Smotra je organizirana u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ureda državne uprave u Splitu.

Naš plakat prikazuje važnost suradnje na preventivnom djelovanje kako u radu s roditeljima tako i u radu s djecom i učiteljima, a isto tako i ništa manje važnu suradnju s humanitarnim udrugama, mjesnom zajednicom i sl.


[OPŠIRNIJE]PREDSTAVLJEN PROJEKT "BI - PI - TRI"
Nataša Trebotić / datum: 1. 2. 2017. 10:58

U velikoj vijećnici zgrade Gradske uprave danas je predstavljen projekt Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita pod nazivom „BI-PI-TRI: Budi pokretač, budi poduzetnik, budi pobjednik“.
Prezentaciju projekta održali su članovi Povjerenstva za provedbu natječaja, predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Dorian Dulčić i viša voditeljica projekta Anđelka Visković, savjetnica gradonačelnika – specijalist za obrazovanje.

Predstavnica naše škole u Dječjem gradskom vijeću  je Nikolina Škrobica a ona je ujedno i članica Povjerenstva za provedbu ovog natječaja. Na predstavljanju projekta je govorila o način ocjenjivanja i bodovanja prijavljenih.

„Osnovna je ideja probuditi u djeci znatiželju, volju za organizacijom, za planiranjem i za kreativnošću. Cilj natječaja je poticanje razvoja poduzetničkih ideja i kreativnih inovacija među dječjim vijećnicima i svim učenicima svih splitskih osnovnih škola, te davanje tehničke podrške.


[OPŠIRNIJE]Projekt ZANIMANJE - RODITELJ, 5. radionica
Nataša Trebotić / datum: 17. 1. 2017. 08:58

U SRIJEDU 18.01. U 12.00

DOBRODOŠLI NA 5. RADIONICU:

"Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu"

 


[OPŠIRNIJE]"DA" IGRI i DRUŽENJU - "NE" RAČUNALNIM IGRICAMA!
Nataša Trebotić / datum: 18. 11. 2016. 12:04

Na satu razrednika učenici 1. i 3. razreda s pedagoginjom su razgovarali o temi ovisnosti o računalnim igricama, televiziji, tabletu, pametnom telefonu... Svatko je dao svoj prijedlog o tome što može raditi umjesto gledanja televizije i igranja računalnih igrica. Zajednički smo zaključili da se što više trebamo okrenuti igrama u prirodi i vršnjačkom druženju.

Potom smo slušali priču "Moja prva cigareta" iz priručnika za zdravstveni odgoj u kojoj je na smiješan i zabavan način opisano koliko štetno može biti pušenje za naše odnose i zdravlje.


[OPŠIRNIJE]JEDEMO ODGOVORNO I BORIMO SE PROTIV OVISNOSTI
Nataša Trebotić / datum: 17. 11. 2016. 10:49

Učenici 2. i 4. razreda sa svojom učiteljicom Antonelom Rađa 15. 11.2016. u sklopu projekta Mi jedemo odgovorno imali su zdravi doručak sa puno domaće zdrave hrane umjesto pizze iz pekare, a ponovili su i bonton i ponašanje za stolom, te odnos prema hrani i zdravim navikama. Na ovaj način dali su obol i početku obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti. Promoviranjem zdravih obroka preveniramo nastanak ovisnosti o nezdravoj, brzoj/fastfood hrani.


[OPŠIRNIJE]PAZI, KOCKA!
Nataša Trebotić / datum: 14. 11. 2016. 09:56

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo organizirala je stručni aktiv za pedagoge. Među ostalim na ovom usavršavanju predstavljena je i brošura o kockanju/klađenju pod nazivom - Pazi, kocka! Nizom zanimljivih primjera i vrlo interesantnim grafičkim uređenjem ova brošura upozorava roditelje, učitelje i učenike na velike opasnosti koje nosi ova skrivena ovisnosti. Naime, kocka nam je predstavljena kao igra (npr. igre na sreću) i to je ono što su psiholozi u više navrata istaknuli kao veliki problem pri samom prepoznavanju ovisničkog ponašanja. Često društvo i mediji pa onda ni obitelji ne shvaćaju ovu ovisnost kao bolest odnosno ovisnost ravnopravnu onoj o alkoholu, drogi ili internetu.


[OPŠIRNIJE]UČENICE 6. RAZREDA PODUPIRU PROJEKT
Nataša Trebotić / datum: 9. 11. 2016. 11:41

Učenice 6. razreda Lucijana Vantić i Tea Skoko prikupile su plastične boce za projekt Škole za Afriku. Naime, zamolile su svoje mame da posebnu kutiju u dućanima u kojima rade označe nazivom ŠKOLE ZA AFRIKU. Kupci su u kutije ubacivali plastične boce umjesto da ih prodaju. Prikupljeni iznos bit će doniran za projekt Škole za Afriku.

 

Zahvaljujemo učenicama, njihovim mamama i radu likovne grupe na ovoj vrijednoj inicijativi!


[OPŠIRNIJE]Projekt ZANIMANJE - RODITELJ, 4. radionica
Nataša Trebotić / datum: 7. 11. 2016. 10:11

PROMIJENIMO KOMUNIKACIJU S NAŠOM DJECOM!

KAKO?

DOĐITE NA NAŠU 4. RADIONICU

U PETAK 9.12.2016. U 12.30 SATI I SAZNAJTE!

PRIJAVE na mail: natasa.trebotic@gmail.com

 

Na trećoj ovogodišnjoj radionici u okviru projekta "Zanimanje roditelj" nastavili smo govoriti o konstruktivističkom slušanju. Učili smo o četiri tipa komunikacjskih stilova:

1. auditivni

2. vizualni

3. kinestetički

4. nespecifični

Vježbali smo prepoznavati naš osobni dominantni stil komunikacije a potom smo kroz nekoliko dinamičnih vježbi pokušali ta znanja primijeniti na naš odnos s djecom.

Ponovno smo došli do zaključka da odgajati djecu možemo jedino tako da mijenjamo i nadograđujemo sebe.


[OPŠIRNIJE]Od 15.11. do 15.12. BORIMO SE PROTIV OVISNOSTI!
Nataša Trebotić / datum: 26. 10. 2016. 11:27

Bliži se MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI. Razrednici, pedagoginja, svi učenici a osobito učeničko vijeće kroz ovaj mjesec govorit će o borbi protiv ovisnosti. Osobito ćemo se baviti tzv. novim ovisnostima, koje više i nisu tako nove, a to su one o računalnim igricama, društvenim mrežama, virtualnim grupama i sl. Usmjerit ćemo se i na jednu osobitu ovisnost a to je ona o hrani i to posebno upozoravajuću na važnost zdrave prehrane i zajedničkih obroka. Naime, istraživanja su pokazala da značajan broj anoreksične djece nikada nije jeo za zajedničkim obiteljskim stolom. Prikazat ćemo i epizodu edukativne emisije- Društvena mreža o ovisnosti o kocki. Materijal obuhvaća dokumentarni film i razgovor a prikazivan je na hrt 1 i osobito upozorava na važnost prevencije i zdravih roditeljskih stilova koji svaka obitelj mora razvijati. U filmu ćemo čuti i djelovanju policije kao represivnog aparata ali i preventivnog. I u našoj školi  već niz godina upravo policijski djelatnici održavaju radionice u okviru projekta ZDRAV ZA 5. Upozoravaju iz godine u godinu na raznorazne opasnosti i posljedice konzumiranja alkohola i drugih opojnih sredstava. Također, pedagoške radionice u okviru projekta Zanimanje roditelj idu tragom razvijanja  dosljednog odgojnog stila jer bez istog nema razvoja neovisnog djeteta odnosno pojedinca.


[OPŠIRNIJE]TKO JE PEDAGOG?
Nataša Trebotić / datum: 24. 10. 2016. 11:56

Ukoliko imaš problem bilo da se radi o odnosima s vršnjacima ili učenju možeš se obratiti pedagoginji od 8.00 do 14.00 sati svaki radni dan ili putem e-mail adrese - natasa.trebotic@gmail.com

Sama riječ pedagog potječe od grčkih riječi pais i ago, što bi u doslovnom prijevodu značilo da je pedagog onaj koji vodi dijete. Inače rad pedagoga često se preklapa s radom učitelja i ravnatelja. Ipak, on na odgoj i obrazovanje gleda iz jednog drugog kuta. On je znanstvenik koji ih proučava. Pedagog radi s djecom i roditeljima. Vodi školski preventivni program u kojem osobito potiče humanitarni rad. Također, vodi i sastanke učeničkog vijeća jednom mjesečno. Iako ga ne vidiš često koliko učitelja, možeš mu se obratiti ako te u školi nešto muči, pogotovo ako je vezano za učenje ili vršnjačke odnose. Pedagogu se mogu obratiti i tvoji roditelji ako imaju pitanja o tvom odgoju, ako ih zanima kako se obrazuješ, što sve tvoja škola nudi ili ako imaju pitanja o učiteljima i tvom odnosu s njima. On planira što će se sve raditi u školi. On pomaže i učitelju u radu, te provjerava kako radi. Pomaže mu i u novim načinima podučavanja. Pedagog također promatra rad djece. Bavi se i upisima djece u školu te daje informacije o programima srednjih škola (pedagozi osnovnih škola), odnosno programima fakulteta (pedagozi u srednjim školama).

Važno je spomenuti i da pedagog radi u timu, a kako u našoj školi nema psihologa ni logopeda, pedagoginja, ukoliko vidi da je to potrebno, usmjerava roditelje da dijete odvedu na dodatnu procjenu ovisno o kojoj se poteškoći radi.

Pedagog se permanentno usavršava i nove spoznaje nastoji implementirati u svoj rad. Isto tako znanja  s edukacija dijeli sa svim subjektima nastavnog procesa (učitelji, roditelji, učenici).

 

 

 


[OPŠIRNIJE]ŠKOLE ZA AFRIKU
Nataša Trebotić / datum: 4. 10. 2016. 09:24

"..možda je upravo sada u nekom malom afričkom selu rođeno dijete koje može postati najpoznatiji pisac modernog doba. U selu ne postoji škola pa možda to nikada niko neće otkriti, a dijete će odrasti i nikada neće spoznati sve mogućnosti koje nosi u sebi..."

(iz Vodiča za provedbu aktivnosti Projekta)

I ove školske godine provodimo projekt "Škole za Afriku." Dva osnovna cilja projekta su prikupljanje sredstava za školovanje djece u Africi ali i navikavanje na humano djelovanje. Vrlo važno je i osvještavanje svega ono što imamo a uzimamo zdravo za gotovo (hrana,voda,obitelj, škola, liječnička skrb i sl.).

Na učeničkom vijeću te na satovima razrednika ovaj mjesec  osmišljavamo na koji način bismo mogli ove godine prikupljati sredstva za školovanje djece u afričkoj zemlji Burkini Faso (u prijevodu je to "zemlja poštenih ljudi").


[OPŠIRNIJE]ZANIMANJE-RODITELJ
Nataša Trebotić / datum: 28. 9. 2016. 11:25

Poštovani roditelji,

U srijedu 19.10. 2016. u 9.00 sati će biti održana druga radionica. U petak, 30. rujna 2016. u 9.00 sati započeli smo s prvom temom u okviru preventivnog projekta -Zanimanje roditelj. Ovaj projekt kontinuirano se odvija od 2012. godine i predstavljen je na 8. Danima osnovnih škola.

Tijekom cijele godine uz druženje i rad rastimo zajedno u našem roditeljstvu, gradimo sebe da budemo bolje osobe i time bolji uzori našoj djeci.

Bez rada na sebi nema napretka na nijednom životnom području, stoga se nadam da ćete biti otvoreni za učenje o vlastitim načinima komunikacije.

 

Dobrodošli!


[OPŠIRNIJE]AFRIKA U OČIMA DJECE 2. I 4. RAZREDA
Nataša Trebotić / datum: 14. 11. 2016. 09:03

[OPŠIRNIJE]PROJEKT MI JEDEMO ODGOVORNO (EMOCIJE I HRANA)
Nataša Trebotić / datum: 28. 10. 2016. 09:27

U okviru projekta "Mi jedemo odgovorno" progovorit ćemo o važnoj vezi između emocija i hrane. Pedagoginja u suradnji sa učiteljem biologije i kemije te s razrednicima prikazat će učenicima prezentaciju s nizom zanimljivih podataka o važnoj poveznici emocija i hrane pa čak i poremećaja prehrane koji nastaju kao posljedice nedovoljnog jedenja obroka s obitelji tijekom odrastanja.

ANOREKSIJA - IZVJEŠĆE DR. SILVANE KRNIĆ

Složeni poremećaj socijalno psihološko i genetski uvjetovan, podrazumijeva panični strah od debljanja, potpuno gubljenje slika realiteta, slično kao psihoza npr. govori se psihotičnom bolesniku da ga nitko ne prati a on ne vjeruje,tako i anoreksična osoba ne vjeruje da nije debela
—Liječnica upozorava da količina masnog tkiva na na bokovima je tu zato šta su to rezervoari estrogena i ako ih nema, nema ni normalnih hormona ni razvoja

•perfekcionizam, (kod učenika/-ica) obično prosjek 5.00 i sudjelovanje na svim izvanškolskim aktivnostima
•opsesivno ponašanje,
•negativna samoprocjena,
•socijalna izolacija,
•pojačana  depresivnost
•1 % populacije pati od anoreksije
•Tijelo se shvaća kao rastući i prijeteći objekt


[OPŠIRNIJE]VIJEĆE UČENIKA
Nataša Trebotić / datum: 3. 10. 2016. 12:10

Vijeće učenika naše škole sastavljeno je od šest članova. Oni su predstavnici svojih razreda na razini škole. U okviru sjednica učeničkog vijeća mogu davati prijedloge za poboljšanje nastave i vannučioničnih aktivnosti. Oni po svom ponašanju i učenju moraju biti uzori ostalim učenicima. Također, potiče ih se da budu pokretači i promotori svih školskih projekata. Naši predstavnici su:

1. i 3. r. Matea Fidler

2. i 4.r. Anamarija Pecolaj

5. r.     Ivana Skoko

6. r.     Angelina Lovrić

7.r.     Vedran  Grgurević

8. r.    Nikolina Škrobica

U Gradu Splitu predstavnica Vijeća  je Nikolina Škrobica, a njen zamjenik Vedran Grgurević.

 


[OPŠIRNIJE]Informacije za učitelje
Nataša Trebotić / datum: 3. 12. 2015. 11:48

Dragi učitelji, 

klikom na slijedeće poveznice pronađite korisne informacije i savjete za Vaš sat razrednika, roditeljske sastanke i obradu tema iz građanskog odgoja i obrazovanja.

(za ulazak, klikni na sličicu)

 

Pedagoški svijet

 

Razredna nastava

 

Istraži me

 

Suradnici u učenju (www.ucitelji.hr)


[OPŠIRNIJE]MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI U 5. RAZREDU
Nataša Trebotić / datum: 7. 12. 2016. 09:52

Razrednik 5. razreda Pero Kurilj održao je radionicu koristeći brošure o ovisnostima, drogama, alkoholu i kocki i klađenju. Poseban naglasak stavljen je na razloge koji mogu dovesti do ovisničkog ponašanja. Pedagoginja je održala radionicu "Kako ojačati samopoštovanje" prema Priručniku zdravstvenog odgoja. Kroz niz pitanja iz priručnika razgovaralo se o tome kako bismo se osjećali da netko odbije naše prijateljstvo i što bismo učinili kad bi nam se to dogodilo. Pedagoginja je naglasila učenicima da bi bilo dobro da  imaju odraslu osobu od povjerenja kojoj će iznijeti svoje probleme kako im se ne bi dogodilo da upadnu u ovisnička ponašanja. Bilo bi lijepo da osim roditelja ta osoba bude i netko od učitelja.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju