preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Tražilica
Korisni linkovi
 

 

 

 

 

Natječaji za IUN

 

Kamo poslije OŠ?

Sajam knjiga na Portu 16.2.2018.

SAJAM KNJIGA #volimkupovatknjige #volimpoklanjatknjige

Dragi roditelji, djeco, učitelji te dragi mještani i mještanke,

obavještavamo Vas da će u petak, 16. veljače na Portu u vremenu od 11:30 do 14:00 sati škola organizirati sajam knjiga pod nazivom #volimkupovatknjige #volimpoklanjatknjige. Novac koji prikupimo na dan sajma utrošit ćemo na kupnju novih lektira za naše učenike. Dođite, posjetite nas i saznajte koje to sve naslove nudimo po jako povoljnim cijenama!

                     I zapamtite ...

„Knjiga nije hrana, nego je poslastica.“

                                                        Tin Ujević

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

Projekti i radionice

BOOKMARK EXCHANGE PROJECT – međunarodni projekt razmjene straničnika

Drugu godinu za redom učenici naše škole sudjeluju u zanimljivom međunarodnom projektu razmjene straničnika Bookmark Exchange Project. Učenici 4. razreda su radionicama izrade straničnika odlučili obilježiti Mjesec školskih knjižnica (listopad) i Mjesec hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenoga).

Tema ovogodišnjeg međunarodnog mjeseca školskih knjižnica je Povezivanje zajednica i kultura, pa smo prije izrade samih straničnika odlučili saznati nešto više o školi, učenicima i zemlji koja nam je dodijeljena za razmjenu.

Ove godine je to Osnovna šola Toneta Tomšića iz Knežaka, Slovenija. O našim susjedima više nam je u przentaciji rekla knjižničarka. Ako i vi želite naučiti više, slobodno kliknite na poveznicu/sliku ...

        

  pismo učenika iz Slovenije

Nakon prezentacije, uslijedila je izrada straničnika. Kako bi slovenski učenici saznali nešto više o hrvatskoj kulturi, odlučili smo im objasniti simboliku krune Hrvatskog grba. Obzirom da učenici četvrtog razreda upravo uče o vlastitoj domovini i zavičaju, sa zadovoljstvom ćemo integrirati stara, nova i buduća znanja u zajednički prepoznatljiv i edukativan proizvod.

 

Na straničniku piše:

Bookmarker predstavlja krunu grba Republike Hrvatske. Kruna je sastavljena od pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima, koji su poredani s lijeva na desno ovim redom: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, grb Dalmacije, grb Istre i grb Slavonije.

Pozdrav s otoka Čiova!

Zaznamek predstavlja krono grb Republike Hrvaške. Kron je sestavljen iz petih manjših ščita z zgodovinskimi hrvaškimi krone, ki so razporejene od leve proti desni po naslednjem vrstnem redu: najstarejši znani grb Hrvaške, grb Dubrovačke Republike, grb Dalmacije, grb Istre in grb Slavonije.

Pozdrav s otoka Čiova!

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2017. (15. listopada - 15. studenoga)

Mjesec hrvatske knjige je manifestacija koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro, a obilježava se od 15. listopada do 15. studenoga. Krovna tema Mjeseca hrvatske knjige 2017. godine je enciklopedija.

Osim prigodnim panoom, učenici naše škole će obilježiti Mjesec hrvatske knjige s dvije radionice izrade straničnika (bookmarkera) u okviru međunarodnog projekta razmjene straničnika Bookmark Exchange Project.

Enciklopedija (grč. "sveobuhvatno znanje") je pisano djelo u kojem se, abecednim ili drugim metodičkim slijedom, sustavno obrađuju činjenice i spoznaje o svom ljudskom znanju. Opće enciklopedije obrađuju sva područja znanja a specijalne enciklopedije samo znanja određenog područja (npr. vojna encklopedija, pomorska enciklopedija, medicinska enciklopedija, glazbena encikopedija, filmska enciklopedija, ...). Dječje enciklopedije su manja enciklopedijska izdanja namijenjena djeci i mladima. Pojmovi u dječjoj enciklopediji su najčešće poredani po nekom zajedničkom obilježju.

 

Više o enciklopediji možetepročitati na panou školske knjižnice. 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

 

POSJET HPMS I IZRADA PLAKATA NA TEMU „POMORSKI MUZEJ“

Povodom obilježavanja blagdana Sv. Dijma i Dana Grada Splita, 7. svibnja 2017. Dječje gradsko vijeće organizira izložbu plakata (radovi učenika osnovnih škola Grada Splita) na temu Split očima djeteta. Naša škola je za zadatak dobila likovno i literarno objasniti pojam pomorski mjuzej. Izdvojiti problem koji smatramo da je ključan te ponuditi prikladno rješenje tog problema.

U želji da što kvalitetnije odgovorimo postavljenom izazovu i izradimo kreativan i informativan plakat, prvo smo se uputili u posjet Hrvatskom pomorskom muzeju Split koji je smješten u Tvrđavi Gripe.

    

 

Muzejski kustos, godpodin Ljubomir Radić ukratko nas je upoznao s poviješću razvoja pomorskih muzeja u Splitu. Saznali smo da je naš grad imao tri različita pomorska muzeja, a da Hrvastki pomorski muzej Split nije pravni slijednih nekadašnjih muzeja, ali da s ponosom izlaže i dijelove postava nekadašnjih muzeja. Sam postav HPMS podijeljen je u tri cjeline: trgovačko pomorstvo, vojno pomorstvo te vanjski postav.

 

Povratkom u školske klupe prihvatili smo se izrade i osmišljavanja idejnog rješenja plakata. U tome su učenicama Ivani Skoko, Josipi Baras, Nikolini Škrobica i Noemi  Balić pripomogle učiteljica likovne kulture Ana Madunić i knjižničarka Tea Radić.

U četvrtak, 4. svibnja 2017. naš će rad biti izložen u atriju zgrade gradske uprave na izložbi Split očima djeteta. Najbolji radovi bit će nagrađeni u dvije kategorije, a mi se nadamo zapaženom plasmanu. 

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

 

ČITAMO MI U OBITELJI SVI – razredni projekt 3. razreda u šk. god. 2016./2017.

Ove godine nastavljamo s nacionalnim projektom poticanja čitanja „Čitamo mi u obitelji svi“. Ovo je četvrta godina da naša škola sudjeluje u projektu putovanja knjižnične naprtnjače među učenicima trećeg razreda. U naprtnjači se nalazi osam knjiga za djecu i odrasle, a naprtnjača „gostuje“ u obitelji svakog učenika po pet dana.

    

Cilj projekta nije pročitati sve knjige od korica do korica, već zajedničko čitanje u obitelji, poticanje tehnike čitanja i razvoj interesa prema knjizi i čitanju. Djeca uče iz primjera. Čitajmo pred djecom, čitajmo s djecom!  

Projekt organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara, a provode ga knjižničari i knjižničarke osnovnih škola diljem Hrvatske u suradnji s učiteljima i učiteljicama trećih razreda te učenicima. 

Nadamo se da će svaki učenik i članovi njihovih obitelji pronaći nešto zanimljivo i poučno!

Ugodno obiteljsko druženje s knjigama žele vam učiteljica Nela, knjižničarka Tea i učenici 3. razreda!

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

 

Radionica u sklopu projekta Hrvatske razglednice

U četvrtak, 2.3.2017. učenici i učenice 4. i 2. razreda naše škole, pod vodstvom knjižničarke Tee Radić,  sudjelovali  su u projektu Hrvatske razglednice. Naime, prije dva tjedna na adresu OŠ Slatine s naznakom za učenike 4.a razreda, pristigla je razglednica iz Rijeke. Poslali su je učenici 4.a OŠ Ivana Zajeca te nas tako potaknuli na uključivanje u zajednički projekt razmjene razglednica. Kako bi odabir osnovnih škola kojima ćemo slati razglednice obuhvaćao, ne samo velike gradove već i manja mjesta, odlučili smo se potragu izvršiti u dvije županije Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorsku i Dubrovačko-neretvansku županiju. Svaki učenik je odabrao „svoj grad ili mjesto“, ispisao razglednicu i pripremio je za slanje poštom.

Nadamo se da će se učenici škola kojima smo uputili pozdrave razveseliti i priključiti zajedničkom projektu putovanja Lijepom našom.

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

BOOKMARK EXCHANGE PROJECT – Radionica izrade bookmarka

Povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (mjesec listopad 2016.) i Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog 2016.) odlučili smo se priključiti međunarodnom projektu Bookmark Exchange Project, projekt razmjene straničnika  između školskih knjižnica i njihovih korisnika iz cijeloga svijeta.

Ovogodišnji projekt se organizira pod nazivom Nauči odgonetnuti svoj svijet (Learn how to decode this your world).

Sudjelovanje u projektu je osmišljeno u vidu radionice izrade bookmarka/straničnika s učenicima petog i šestog razreda naše škole. Izrađene bookmarke razmijenit ćemo s dodijeljenom školom partnerom, školom iz Portugala: Escola Básica e Secundária de Oliveira de Frades.

Preko web stranica smo upoznali kako izgleda njihova škola, vidjeli sličnosti i razlike te došli u doticaj s različitim idejama i iskustvima. Više o školi partneru možete pronaći na web i facebook stranicama: http://www.aeof.pt/ i  https://www.facebook.com/aeofpt/

Ideja radionice je bila izgled i sadržaj bookmarka povezati sa školskim projektom za 2016./2017. godinu „Mi jedemo odgovorno“ te na taj način svijetom širiti svijest o potrebi odgovornog i zdravog izbora namirnica za jelo. To je naš mali doprinos u poticanju razvijanja ispravnijih prehrambenih navika pod sloganom „Izaberimo voće i povrće! Izaberimo iz našeg vrta!“.

Tehnika koju smo koristili pri izradi bookmarka je tuš u kombinaciji s vodenim bojama. Učenici su u na bookmarke crtali voće i povrće uz primjerene, poticajne poruke o potrebi odgovornog hranjenja, a sve pisano dvojezično, hrvatskim i portugaliskim jezikom kako bi poruka u svojoj punini stigla do naših portugalskih prijatelja. 

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

preskoči na navigaciju