preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Tražilica
Korisni linkovi
 

 

 

 

Mrežni školski list

PODCAST

YouTube Škole

Ča je za obid?

Knjižnica na mreži

Natječaji za IUN

 

Upisi 2024./2025.

Kamo poslije OŠ?

Natječaji

natjecaji

Novosti iz zadruge
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Prepoznavanje i branje bilja s Antonom Rudanom
Autor: Željka Ninčević, 28. 4. 2023.

Danas je u Slatinama za naše učenike – zadrugare održana proljetna radionica „Prepoznavanje i branje bilja” koju je vodio Anton Rudan, autor dokumentarno avanturističkog televizijskog serijala „Lovac na bilje” i veliki poznavatelj biljaka. Kroz svoje dokumentarce dotaknuo je živote mnogih upoznajući ih s ljepotama hrvatskog krajolika i njenom florom, te stilom života koji se još uvijek može živjeti ovdje na planetu i sada. Sudjelovanjem na vrlo zanimljivoj i poučnoj radionici, učenici su praktično primjenjivali stečena znanja, ali su stjecali i praktične vještine kao prepoznavanje različitog bilja, uočavanje okusa bilja, kako i koliko bilja ubrati na jednom lokalitetu te vještine preživljavanja u prirodi.

Nakon radionice prepoznavanja i branja bilja, uslijedila je kuharska radionica koju je vodila Ivana Orešić, autorica knjige „Putopisna kuharica globalne proždrljivice” u domu Nikice Domić, voditeljice Udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine Slatina. Cilj radionice je bio prikazati kako se ubrano bilje može koristiti kao začin i kako općenito pripremati ukusna veganska jela. Učenici su tako imali prilike uživati svim osjetilima u četiri slijeda i desertu. Kuharica ih je dočekala s aromatiziranim kruhom s vrijeskom te vodom koja je aromatizirana kaduljom. Uslijedilo je predjelo koje činio humus, grašak, kadulja, motar i šparoge. S obzirom da je kuharica povjesničarka, ispričala je učenicima nešto i o povijesti jela, osobito mediteranske kuhinje. Tako su učenici imali prilike kušati hladnu juhu od rajčica s karameliziranim crvenim lukom, prepečenim kruhom s bijelim lukom, cvjetićima kadulje i divljim lukom. Uslijedilo je jelo koje su činile šparoge s pireom od bijeloga graha s tostiranim bademima, karameliziranom mrkvom i krekerima od koprive. Potom su učenici imali čast kušati posebne lazanje, a kuharica je koristila i ciklu za posebnu boju tijesta. Uz lazanje s ciklom, imali su i pire od batata. Za desert je učenike kuharica razveselila moussom od čokolade s mangom. Zanimljivo je da se u svim jelima koristilo ubrano i prikupljeno bilje što je osvijestilo učenicima bogatstvo njihovog okruženja i svijest o potrebi očuvanja tradicionalne pripreme jela i bilja.

Radionice su održane u sklopu projekta „Čuvari baštine – Iz bakine škrinjice znanja i mudrosti" te su izvrstan primjer kako se prenošenjem znanja i vještina starijih generacija na mlade može očuvati tradicija i kultura, ali i educirati nove generacije o važnosti života u skladu s prirodom.

Evo i kratkog video uratka. Dobar tek!






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju